Comercianţi obscuri cu petrolul Rusiei. Sfidează sancţiunile, cu transporturi pentru China şi India

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.07.2023 - 13:42
Comercianţi obscuri cu petrolul Rusiei / Foto> Pexels/Alimurat Üral - imagine cu caracter ilustrativ

Un petrolier sub pavilion liberian a pornit în mai, din portul rus Ust-Luga, transportând țiței  în numele unei companii comerciale puțin cunoscute, cu sediul în Hong Kong. Înainte ca nava să ajungă la destinație, în India, marfa și-a schimbat proprietarul.

SHARE

Noul proprietar al celor 100.000 de tone de țiței Ural transportate era o firmă similară, Guron Trading, cu sediul tot în Hong Kong, potrivit a două surse comerciale.

Numărul de firme comerciale puțin cunoscute pe care Moscova se bazează, pentru a exporta volume mari de țiței, în Asia, a crescut în ultimele luni.

Comercianţi obscuri cu petrolul Rusiei

Sancțiunile din cauza războiului din Ucraina au determinat marile companii petroliere și casele de mărfuri să se retragă din afaceri cu producătorii din Rusia.

Au apărut cel puțin 40 de intermediari, inclusiv companii fără antecedente de implicare în afaceri, care s-au ocupat de tranzacționarea petrolului rusesc, între martie și iunie, potrivit unui bilanț Reuters.

Aceştia au discutat cu 10 surse de tranzacționare, împreună cu analiști de la think-tank-ul Kpler, entitatea de analiza datelor Refinitiv și datele nepublice ale companiilor de transport maritim.

Citeşte şi: Un depozit românesc de petrol din portul ucrainean Reni, distrus de ruși. Reacția MAE

Noii jucători au livrat cel puțin jumătate dintre exporturile totale de țiței și produse rafinate ale Rusiei, în medie de 6-8 milioane de barili pe zi (bpd), în acest an, transformând companiile puțin cunoscute într-unii dintre cei mai mari comercianți de petrol din lume.

Companiile au început să apară după invazia Rusiei din februarie 2022, pe care Moscova o numește o operațiune militară specială, cu până la 30 de intermediari implicați în comerț, în cursul anului trecut, potrivit bilanţului.

Rețeaua marchează o abatere majoră de la folosirea puținelor companii petroliere consacrate, cum ar fi BP și Shell, și de la casele comerciale de top, inclusiv Vitol, Glencore, Trafigura și Gunvor, care s-au ocupat de țiței și produse petroliere rusești timp de decenii.

Citeşte şi: Rusia suferă de lipsă de venituri. Plafonarea preţului petrolului a înjumătăţit câştigurile

Nu există nici o sugestie că tranzacțiile încalcă sancțiunile, deși acestea pot face dificilă, pentru agențiile de aplicare a sancțiunilor din Europa și Statele Unite, urmărirea tranzacțiilor și prețurilor petrolului rusesc.

La începutul acestei luni, prețurile la ţiţeiul Ural au sărit peste limita de preț de 60 de dolari pe baril, pentru exporturile rusești impuse de Grupul celor Șapte Națiuni, Australia și Uniunea Europeană, începând cu 5 decembrie, care urmau să pedepsească firmele implicate în orice comerț peste acest nivel.

Când prețurile depășesc plafonul, rețeaua de tranzacționare în schimbare rapidă ar putea îngreuna identificarea celor implicați în mutarea petrolului, au spus cinci comercianți implicați în manipularea petrolului rusesc.

Incomunicado

În luna mai, Rusia, unul dintre primii trei producători de petrol din lume a livrat volume-record Chinei și Indiei, care nu a impus sancțiuni Moscovei și adevenit unul dintre principalii cumpărători ai acesteia, după sancțiunile impuse de Europa, Statele Unite și alte puteri.

Nici Guron Trading, nici Bellatrix Energy, compania care inițial a închiriat transporturi și a cumpărat marfa, de la compania petrolieră rusă Rosneft, nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Rosneft nu a răspuns la întrebări.

Site-urile web Guron Trading și Bellatrix Energy par să fi fost eliminate recent. Ambele erau online, înainte ca companiile să fie contactate.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te