Ciucă, mesaj pentru Nicușor Dan: „Nu eu i-am dat sprijinul politic. El a avut sprijin de la PNL”

DE Daniel Toșa | 15.11.2022 - 13:11
Ciucă, mesaj pentru Nicușor Dan: „Nu eu i-am dat sprijinul politic. El a avut sprijin de la PNL” - FOTO: Colaj Newsweek

Premierul Nicolae Ciucă îi transmite un mesaj tranșant primarului Capitalei, Nicușor Dan, după ce edilul i-a cerut sprijin pentru rezolvarea problemei termiei în București

SHARE

„Este o problemă a autorităţii locale. PMB are în responsabilitate să rezolve această problemă. Ne aducem aminte că acest lucru, eu personal, am chemat la discuţii pentru a rezolva problema termiei din timpul sărbătorilor de anul trecut.

După aceea i-am invitat pe primar şi pe cei responsabili să vină să prezinte un plan concret prin care să rezolvăm această situaţie de sitem din Capitală”, a spus premierul la Parlament. Nicolae Ciucă a arătat că soluţiile, în acest moment, sunt ridicarea planului de îndatorare sau bani de la buget, însă a doua soluţie nu o acceptă.

„Să-şi rezolve problema. Nu eu i-am dat sprijinul politic. El a avut sprijin politic de la PNL, nu de la mine”, a mai comentat şeful Executivului, potrivit News.ro

Nicușor Dan cere bani de la Guvern pentru a plăti datoria companiei Termoenergetica către Elcen

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că şi-ar dori să primească bani de la guvern la rectificarea bugetară pentru a plăti datoria companiei Termoenergetica către Elcen, dar că agreează şi varianta ridicării plafonului de îndatorare pentru Capitală, astfel încât să se poată împrumuta pentru achitarea datoriei.

„Rectificarea este decizia Guvernului. Eu m-aş bucura să primim bani la rectificare, aşa cum alţii în situaţia noastră au primit anul trecut şi probabil că vor primi şi în anul acesta.

Dacă nu, pentru Bucureşti, tocmai pentru că am putea să facem un pas înainte, să mergem pe modernizare, pe investiţii din bani europeni, suntem gata să împrumutăm banii aceştia. Trebuie doar ca guvernul să ne ridice plafonul”, a declarat Nicușor Dan luni, la Profit News, potrivit Agerpres.

Bucureștiul a primit mai puțini bani decât celelalte localităţi din România

Nicuşor Dan a subliniat că Municipiul Bucureştiul a primit de la Guvern „mult mai puţini bani” decât celelalte localităţi din România care au sisteme centralizate de încălzire.

„În linii mari, Bucureşti are 550.000 de apartamente, cât au toate celelalte localităţi împreună. Bucureşti a primit 15-20 de milioane cu totul, iar celelalte localităţi împreună 800 de milioane. Aceasta este disproporţia.

Eu cred că ar fi fost firesc ca o subvenţie comparabilă să vină pentru Bucureşti. Dar pentru că Bucureşti are o posibilitate de a se îndatora şi pentru a - în sfârşit - ajunge la zero cu problema termoficării, care să permită şi Termoenergeticii şi Elcen-ului să facă investiţiile necesare, şi eu, şi reprezentanţii Consiliului General suntem de acord cu această soluţie a ridicării plafonului de îndatorare şi a împrumutului de către Bucureşti”, a mai spus primarul general, precizând că ar avea nevoie de bani în decurs de o lună sau două.

Nicuşor Dan a reiterat că Municipalitatea a plătit în perioada 2011-2020 aproximativ 700 de milioane de lei pe an pentru termoficare, dar că în 2021 suma a crescut la 950 de milioane de lei, iar în 2022 Primăria trebuie să achite 1,5 miliarde de lei.

„Problema e că e o diferenţă între tariful real şi tariful stabilit de ANRE (...) şi aceste diferenţe sunt cam de 120 de milioane în 2020; 240 de milioane în 2021; 300 de milioane în 2022, care ne duc undeva la 600 de milioane de lei. Aceste diferenţe se duc şi într-o datorie a Termoenergeticii către Elcen şi într-o datorie a Elcen mai departe către Romgaz”, a spus primarul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te