Talibanii au anunțat că în curând vor institui un nou „guvern islamic incluziv”, după ce au capturat cea mai mare parte a Afganistanului, inclusiv capitala Kabul, la 15 august.
Fosta administrație, care s-a prăbușit după ce președintele afgan Ashraf Ghani a fugit din țară, va fi acum înlocuită de o structură numită de talibani, potrivit anadolu agency.
În afară de șeful grupului insurgent și Consiliul de conducere, talibanii au diverse comisii care funcționează ca ministere.
Șase persoane au câștigat importanță în grup după moartea mullahului Mohammed Omar, fondatorul grupării.
Akhundzada, „liderul ascuns”, cea mai înaltă autoritate
Mullahul Abdul Ghani Baradar s-a născut în 1968 în provincia centrală Uruzgan. Este unul dintre cei patru fondatori ai talibanilor.
El continuă să ocupe funcția de adjunct al lui Akhundzada și este, de asemenea, principalul executiv al grupului, responsabil cu afacerile politice.
În calitate de al doilea comandant al talibanilor și lider de facto, Baradar a semnat un acord de pace cu SUA în februarie anul trecut în numele grupului și a purtat discuții la nivel înalt cu mulți oficiali în cadrul negocierilor de pace.
El a ocupat funcția de șef al Biroului politic al talibanilor din Doha, Qatar, din ianuarie 2019.
Baradar a devenit primul lider taliban care a vorbit cu un președinte american, discutând telefonic cu Donald Trump la 3 martie 2020, ca parte a negocierilor de pace în curs de desfășurare.
Mullahul Abdul Ghani Baradar se află acum la Kabul pentru a începe procesul de formare a guvernului.
Mullahul Hibatullah Akhundzada a fost ales ca lider al talibanilor la 25 mai 2016, după ce fostul lider taliban Akhtar Mansour a fost ucis într-un atac cu dronă al SUA.
Akhundzada a predat lecții de religie și a predicat într-un sat de lângă granița Pakistanului cu Afganistan timp de 15 ani până la dispariția sa în mai 2016.
Nu se știe unde se află Akhundzada, care este acum cunoscut drept cea mai înaltă autoritate a talibanilor.
Foști deținuți la Guantanamo
Mullah Mawlowi Abdul Hakim, șeful echipei de negocieri a talibanilor pentru discuțiile intra-afgane, și adjunctul său, Shir Mohammad Abbas Stanikzai, sunt, de asemenea, printre cele șase figuri cele mai influente ale talibanilor.
Citește și
Premierul britanic îl va cere pe Biden să amâne retragerea din Kabul
Trump a încheiat acordul de pace dintre SUA și talibani fără să le impună acestora sancțiuni
Au fost eliberați din închisoarea Guantanamo în 2014 ca parte a unui schimb de prizonieri.
Stanikzai a devenit șeful Biroului politic al talibanilor de la Doha în 2015. Ulterior a fost numit în funcția de adjunct al Mullahului Abdul Hakim.
Mullahul Mohammad Yaqoob, care este fiul cel mare al fondatorului grupului, Mullahul Omar, conduce operațiunile sale militare în Afganistan și servește ca adjunct al lui Akhundzada.
Rețeaua Haqqani, una dintre componentele cheie ale talibanilor, este condusă de Sirajuddin Haqqani și este considerată responsabilă pentru numeroase atentate cu bombă în Afganistan.
Rețeaua gestionează activele economice și militare ale talibanilor de-a lungul frontierei Pakistan-Afganistan.
Haqqani a fost, de asemenea, unul dintre liderii adjuncți ai talibanilor.
Toate deciziile militare și politice se iau în Consiliul de conducere format din 26 de membri.
Comisiile de tip minister lucrează în diferite domenii, cum ar fi armata, serviciile de informații și afacerile politice și economice.