Cine e celebrul bielorus care luptă pentru Ucraina. Yanki: „Rușii sunt îmbrăcați ca niște cerșetori”

DE Daniel Toșa | 13.04.2022 - 09:33
Cine e celebrul bielorus care luptă pentru Ucraina. Yanki: „Rușii sunt îmbrăcați ca niște cerșetori”/FOTO: Twitter/@Mukhtarr_MD

Trebuie să-l fi văzut pe acest voluntar bielorus cu mustață de husar care luptă cu îndârjire împotriva rușilor în Ucriana. Indicativul său de apel este "Yanki", iar numele său real este Ihar. Înainte de război, el lucra ca agent de securitate personală și practica jiu-jitsu.

SHARE

Yanki explică cum a luat decizia de a pleca la război

"Discuțiile despre război au început la șase luni după ce m-am mutat aici. De atunci am început să mă întreb dacă voi merge sau nu la război. În decurs de un an, această țară a devenit a doua mea casă, ucrainenii mi-au oferit un umăr pe care să mă sprijin într-o perioadă dificilă. Inamicul venise în a doua mea casă și am crezut că trebuie să-mi ajut frații.

De îndată ce a început primul bombardament la ora 5 dimineața, în jumătate de oră deja plecam din casă cu lucrurile mele.

Am fost recrutat cu ușurință ca voluntar pentru că m-am alăturat cunoscuților mei, toată lumea mă cunoștea.

Yanki lupta alături de ucraineni

El nu a fost recrutat ca soldat sub contract. Când se va termina războiul, spune el, își va pune arma într-un dulap departe.

"Nu sunt un militar, nu am servit niciodată și, în principiu, nu-mi place războiul. Dacă cineva crede că îmi place, nu este așa. Vreau să duc o viață normală".

Puteți vedea că Yanki se comportă ca un husar în videoclipurile care sunt online. Este un fel de imagine?

"Toate aceste videoclipuri au apărut spontan", explică bărbatul. "Iar în legătură cu mustața - mi-am lăsat-o să crească cu mult timp în urmă. Apoi am ras-o, apoi mi-a crescut din nou".

"Soldații ruși sunt îmbrăcați ca niște cerșetori, doar parașutiștii arată bine".

Bielorusul i-a întâlnit pe ruși pe front. "Îmbrăcați ca niște cerșetori", îi caracterizează el pe scurt.

"Muniții, haine - de parcă ar fi fost colectate cu un an și jumătate în urmă. Mi se pare că tot ceea ce este anulat a fost pus pe ei și li s-a spus: mergeți și luptați.

Există parașutiști - sunt bine îmbrăcați, au AK-uri noi, mitraliere bune. Trupele aeropurtate conduc cele mai noi APC-uri", își împărtășește Ihar observațiile.

"Nu am de gând să mă predau".

Yanki a apărat aeroportul din Boryspil, a eliberat satele din regiunea Kiev.

"Nimic nu poate fi bun pe front, vă spun asta. Cel mai greu lucru în serviciu este să pierzi cunoștințe și prieteni. Am pierdut zece persoane apropiate mie".

Povestea și cariera sportivă a lui Yanki

Yanki este din Minsk, a absolvit o facultate. A venit în Ucraina la sfârșitul lunii septembrie 2020, după ce forțele de securitate au devenit interesate de el ca participant la protestele din Belarus.

"Încă din primele zile am fost alături de belarușii liberi. Am fost rănit de o grenadă paralizantă, am fost rănit la picior. La început nu i-a păsat nimănui, apoi au început să caute oameni. Așa au venit după mine - au venit să percheziționeze casa părinților mei, dar eu nu am locuit deloc acolo, sunt doar înregistrat acolo. După aceea am plecat", spune bărbatul.

El a lucrat ca manager de vânzări în magazinul Apple din Minsk. În ultimul an a lucrat în cadrul serviciului de securitate privat din Ucraina.

"La început am fost jucător de fotbal, dar la vârsta de 15 ani am avut o accidentare incompatibilă cu acest sport. Apoi am început să practic artele marțiale, deoarece nu puteam să stau acasă, am făcut câte puțin din toate. Când m-am mutat la Kiev, cel mai bun prieten al meu m-a adus la cursul de jiu-jitsu, mi-a plăcut, am început să mă antrenez și să concurez. Am reprezentat clubul Raketa Kyivskaya, cunoscut și sub numele de ATOS".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te