Cinci morţi în cursul unor noi manifestaţii de protest în Myanmar

DE Alex Darvari | 03.04.2021 - 12:40
Cinci morţi în cursul unor noi manifestaţii de protest în Myanmar / bbc.com

Forțele de securitate din Myanmar au deschis focul sâmbătă asupra unor manifestanţi pro-democraţie, ucigând cinci persoane, informează Reuters, citând media locale şi un martor.

SHARE

În pofida celor 550 de manifestanţi ucişi de gloanţele poliţiştilor şi militarilor după lovitura de stat de la 1 februarie, protestatari continuă să se adune în fiecare zi în mici grupuri pentru a denunţa preluarea puterii de către armată.

La Monywa, în centrul ţării, trei persoane au fost împuşcate de forţele de securitate în cursul unei manifestaţii, potrivit site-ului de informaţii Myanmar Now. "Ei au început să tragă neîncetat cu grenade asurzitoare şi gloanţe de război", a declarat un martor pentru Reuters printr-o aplicaţie de mesagerie. "Oamenii s-au repliat şi au început să instaleze baraje, dar un glonţ a lovit o persoană în cap chiar în faţa mea. A murit pe loc", a relatat acesta.

Un manifestant a fost ucis la Bago, în centrul ţării, iar altul la Thaton, în sud, a informat site-ul Bago Weekly Journal, potrivit Agerpres.
 

Nici poliţia, nici purtătorul de cuvânt al juntei nu au dorit să răspundă întrebărilor Reuters.

Bilanţul represiunii este estimat la 550 de morţi, între care 46 de copii, de către Asociaţia de asistenţă a deţinuţilor politici (AAPP), organizaţie neguvernamentală, după ce militarii au răsturnat guvernul ales condus de Aung San Suu Kyi, aceasta fiind plasată în detenţie.

Amplelor manifestaţii, care reuneau zeci de mii de persoane la începutul mişcării de contestare, le-au succedat mici adunări mai puţin riscante pentru protestatari.

Junta a blocat accesul la internet pentru marea majoritate a populaţiei, întrerupând datele mobile şi conexiunile fără fir, chiar dacă unele mesaje continuă să fie postate şi difuzate pe reţelele de socializare.
 

Mişcarea pro-democraţie încearcă să găsească alternative pentru a se organiza, recurgând la frecvenţe radio, SMS-uri, aplicaţii care funcţionează fără conexiune.

Puciştii au emis de asemenea mandate de arestare împotriva a 18 celebrităţi, printre "formatori de opinie" şi doi jurnalişti, în virtutea unei legi care reprimă orice conţinut vizând să incite membrii forţelor de securitate să se răzvrătească sau să nu-şi exercite atribuţiile.Această infracţiune este pasibilă de o pedeapsă cu trei ani de închisoare.

Vizată de acest mandat, actriţa Paing Phyoe Thu a răspuns pe Facebook că nu se va lăsa intimidată: "Atât timp cât sunt în viaţă, mă voi opune dictaturii militare care hărţuieşte şi ucide oamenii. Revoluţia trebuie să o învingă".
 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.