China, submarine nucleare cu rachete balistice. Este aproape gata să le dea la apă

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.10.2023 - 15:15
China, submarine nucleare cu rachete balistice - Foto: captură video YouTube/理科男士K一米
China, submarine nucleare cu rachete balistice - Foto: captură video YouTube/理科男士K一米

O cursă a înarmărilor se intensifică, pe măsură ce China se angajează în producția noii generații de submarine cu arme nucleare, care, pentru prima dată, ar putea reprezenta o provocare pentru eforturile tot mai mari ale SUA și ale aliaților de a le urmări.

SHARE

Analiștii și atașații regionali ai Apărării spun că sunt din ce în ce mai multe dovezi, conform cărora China este pe cale de a avea submarinul cu rachete balistice de tip 096 operațional, înainte de sfârșitul deceniului, cu progrese ajutate parțial de tehnologia rusă.

Cercetările discutate la o conferință din mai, la Colegiul de Război Naval din SUA, publicate în august, de Institutul de Studii Maritime din China al colegiului, prezice că noile nave vor fi mult mai greu de urmărit.

China, submarine nucleare cu rachete balistice

Această concluzie este credibilă, potrivit a șapte analiști și a trei atașați militari din Asia. „Avioanele de tip 096 vor fi un coșmar”, a spus militar de submarine retras, analistul de informații tehnice navale Christopher Carlson, unul dintre cercetători.

„Vor fi foarte, foarte greu de detectat”.

Efortul discret de a urmări submarinele cu rachete balistice cu propulsie nucleară ale Chinei, cunoscute sub denumirea de SSBN, este unul dintre factorii de bază ale desfășurărilor sporite și ale planificării de urgență, de către Marina SUA și alte armate din regiunea Indo-Pacific.

Citeşte şi: Informație bombă: Gruparea de mercenari ruși Wagner și-a cumpărat sateliţi de spionaj din China

Este de așteptat ca această unitate să se intensifice atunci când tipul 096 intră în funcțiune.

Marina chineză organizează în mod obișnuit patrule de descurajare nucleară complet înarmate, cu submarinele sale mai vechi, de tip 094, din insula Hainan, din Marea Chinei de Sud, a spus Pentagonul, în noiembrie anul trecut, la fel ca patrulele operate de ani de zile, de Statele Unite, Marea Britanie, Rusia și Franța.

Dar tipul 094, care poartă cea mai avansată rachetă JL-3 lansată de submarin din China, este considerat relativ zgomotos - un handicap major pentru submarinele militare.

Citeşte şi: China exersează deasupra Taiwanului blocarea intervenției armatei americane în caz de invazie

Lucrarea notează că submarinul de tip 096 se va compara cu submarinele rusești de ultimă generație, în ceea ce privește invizibilitatea, senzorii și armele. Creșterea capacităților ar avea implicații profunde pentru SUA și pentru aliații ei din regiunea indo-pacifică.

Bazat parțial pe jurnalele militare chineze, discursurile interne ale ofițerilor superiori ai Armatei Populare de Eliberare (PLA) și date privind brevetele, lucrarea prezintă peste 50 de ani de dezvoltare a submarinului nuclear.

Studiul conține imagini prin satelit realizate în noiembrie, la noul Şantier Naval Huludao, din China, care arată secțiunile de cocă sub presiune, pentru un submarin mare, în curs de prelucrare, conform The Business Insider.

Tăcere radar

Acest lucru pune construcția în termen pentru ca ambarcațiunile să fie operaționale până în anul 2030, cronologia menționată în rapoartele anuale ale Pentagonului, privind armata Chinei.

Cercetarea detaliază de asemenea potențiale descoperiri în domenii specifice, inclusiv propulsia cu reacție cu pompă și dispozitivele interne de tăcere radar, bazate pe aşa-numita „inovație imitativă” a tehnologiei ruse.

Este probabil ca nava să fie semnificativ mai mare decât tipul 094, permițându-i să conțină o plută internă, montată pe suporturi complexe de cauciuc, pentru a amortiza zgomotul motorului și alte sunete, similare modelelor rusești.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te