China s-a apropiat de Rusia, de când a început războiul. Beijingul ajută tehnologic Moscova

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.07.2023 - 09:32
China s-a apropiat de Rusia - Foto: Wikimedia/The Presidential Press and Information Office/CC BY 4.0

China ajută intens Rusia să se sustragă sancţiunilor occidentale şi probabil că furnizează Moscovei tehnologie militară şi din cea cu dublă utilizare, pentru a fi folosită în Ucraina, potrivit unui raport neclasificat al serviciilor de informaţii americane.

SHARE

Evaluarea realizată de Biroul directorului Direcţiei de Informaţii Naţionale (ODNI) a fost publicată de Comitetul permanent pentru informaţii al Camerei Reprezentanţilor din SUA.

China a negat în repetate rânduri trimiterea de echipamente militare către Rusia de la invazia totală a Moscovei în Ucraina, în februarie 2022.

China s-a apropiat de Rusia

"Republica Populară Chineză furnizează unele tehnologii cu dublă utilizare pe care armata Moscovei le foloseşte pentru a continua războiul din Ucraina, în ciuda unui baraj internaţional de sancţiuni şi controale la export", se arată în raportul ODNI.

"Registrele vamale arată că societăţile de apărare deţinute de statul chinez expediază echipamente de navigaţie, tehnologie de bruiaj şi piese pentru avioane de luptă către societăţi de apărare deţinute de guvernul rus şi sancţionate", se arată în raport, conform News.ro.

De asemenea, documentul precizează că Beijingul a devenit "un partener şi mai important" al Rusiei după ce Moscova a invadat Ucraina anul trecut.

Citeşte şi: Comercianţi obscuri cu petrolul Rusiei. Sfidează sancţiunile, cu transporturi pentru China şi India

ODNI a constatat că China şi Rusia au crescut ponderea comerţului bilateral decontat în moneda yuan a Chinei, iar instituţiile financiare ale ambelor ţări îşi extind utilizarea sistemelor de plată naţionale.

China şi-a mărit importul de energie din Rusia, inclusiv petrol şi gaze redirecţionate din Europa, se mai arată în raport.

ODNI citează ca sursă pentru o mare parte din informaţii articole de presă. "Comunitatea de informaţii nu dispune de suficiente informaţii pentru a evalua dacă Beijingul boicotează în mod deliberat verificările guvernului SUA în ceea ce priveşte utilizarea finală a exporturilor, inclusiv interviurile şi investigaţiile, în RPC", menţionează documentul.

Citeşte şi: Probabil cea mai mare amendă din istorie, primită de Ant Group în China: aproape 1 miliard de dolari

La începutul acestei luni, principalul consilier diplomatic al preşedintelui francez Emmanuel Macron, Emmanuel Bonne, a declarat că China livrează Rusiei articole care ar putea fi folosite ca echipament militar, deşi nu la scară masivă.

Oficialii americani şi-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la transferurile de "echipamente cu dublă utilizare" din China către Rusia.

Cu toate acestea, ei au declarat în repetate rânduri că nu au văzut încă dovezi ale transferului de asistenţă letală pentru utilizarea de către Rusia pe câmpul de luptă.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te