Legislativul a modificat Legea populației și planificării familiale, parte a unui efort de zeci de ani depus de Partidul Comunist aflat la guvernare pentru a dicta dimensiunea familiilor în conformitate cu directivele politice. Vine la doar șase ani de la ultima schimbare.
Din anii 1980, China a limitat strict majoritatea cuplurilor la un singur copil, o politică aplicată cu amenințări cu amenzi sau pierderea locurilor de muncă, ducând la abuzuri, inclusiv avorturi forțate. O preferință pentru fii i-a determinat pe părinți să renunțe la fete, prin avort, ducând la un dezechilibru masiv în raportul dintre sexe.
Regulile au fost relaxate în 2015, pentru a permite doi copii, în timp ce oficialii au recunoscut consecințele iminente ale natalității în scădere.
Citește și
Talibanii invită China să contribuie la reconstrucția Afganistanului
Xi Jinping ademenește națiunile arabe cu noul drum al mătăsii
Politica „un singur copil” a prevenit 400 de milioane de nașteri în cea mai populată țară din lume, economisind astfel resurse și contribuind la creșterea economică.
Între timp, numărul persoanelor tinere a scăzut în ultimul deceniu, iar populația a îmbătrânit. Un recensământ guvernamental o dată pe deceniu a constatat că populația a crescut la 1,411 miliarde de oameni anul trecut, în creștere cu 72 de milioane față de 2010.
Statisticile arată că 12 milioane de copii s-au născut anul trecut, o scădere cu 18% față de 14,6 milioane din 2019.
Chinezii peste 60 de ani, care numără 264 de milioane, reprezentau 18,7% din populația totală a țării în 2020, cu 5,44 puncte procentuale mai mare decât în 2010.
În același timp, populația tânără și aptă de muncă a scăzut la 63,3% din total, de la 70,1% acum zece ani, ceea ce a dus la schimbarea de politică familială a Chinei.