China "înțeapă" SUA. Ajutorul militar de 500.000.000$ pentru Filipine crește insecuritatea regională

DE Daniel Toșa | Actualizat: 31.07.2024 - 14:45
China "înțeapă" SUA. Ajutorul militar de 500.000.000$ pentru Filipine crește insecuritatea regională - Foto: Profimedia images
China "înțeapă" SUA. Ajutorul militar de 500.000.000$ pentru Filipine crește insecuritatea regională - Foto: Profimedia images

China "înțeapă" SUA. Beijingul a avertizat, miercuri, că anunțul făcut marți de Washington privind alocarea unui ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de dolari pentru Filipine ar putea amplifica insecuritatea în regiune.

SHARE

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lin Jian, a declarat că „încercarea de a introduce forțe externe pentru a-și proteja propria securitate nu va face decât să intensifice insecuritatea și ar putea chiar să devină pionul altcuiva”.

China "înțeapă" SUA. Ajutorul militar de 500.000.000$ pentru Filipine crește insecuritatea regională

Lin a subliniat că „a apela la țări din afara regiunii pentru a provoca o confruntare în Marea Chinei de Sud nu va face decât să submineze stabilitatea regională și să agraveze tensiunile”.

Anunțul ajutorului a fost făcut de secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul american al apărării Lloyd Austin, în cadrul unei vizite recente la Manila, unde s-au întâlnit cu președintele filipinez Ferdinand Marcos.

Marcos este un critic vocal al activităților chineze în Marea Chinei de Sud. Blinken a afirmat că ajutorul suplimentar de 500 de milioane de dolari este destinat să consolideze colaborarea în domeniul securității între SUA și Filipine.

Citește și: SUA stabilesc un comandament militar la Tokyo. 50.000 de soldați americani pentru a contracara China

După întâlnirea cu Marcos, Blinken și Austin au discutat cu omologii lor filipinezi, Enrique Manalo și Gilberto Teodoro, într-un format „2+2”, menit să întărească relațiile de apărare dintre Washington și Manila. Aceasta a fost prima dată când acest tip de dialog a avut loc pe teritoriul filipinez.

În ultimele luni, incidentele dintre China și Filipine s-au înmulțit, în special în jurul atolului Second Thomas, unde soldați filipinezi se află pe o navă militară ce a fost scufundată intenționat de Manila în 1999 pentru a revendica suveranitatea asupra zonei.

Deși tensiunile sunt ridicate, Beijingul și Manila au încheiat recent un „aranjament provizoriu” pentru reaprovizionarea trupelor filipineze de pe atol, iar SUA au cerut respectarea angajamentelor de ambele părți.

Citește și: China și Rusia pregătesc invazia în Taiwan și Filipine. Exerciții navale de amploare în Marea Chinei

China revendică o mare parte din Marea Chinei de Sud, dar și alte țări riverane, inclusiv Filipine, Vietnam, Brunei și Malaezia, au pretenții asupra acestei zone.

Conflictul între China și Filipine amplifică temerile legate de un potențial conflict care ar putea implica Statele Unite, legate de Filipine printr-un tratat de apărare reciprocă din anii '50.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te