China ar fi negociat cu Rusia pentru a furniza drone kamikaze, în ciuda avertismentelor Occidentului

DE Alexandru Pop | Actualizat: 24.02.2023 - 11:00
China ar fi negociat cu Rusia pentru a furniza drone kamikaze, în ciuda avertismentelor Occidentului - Foto: WikimediaInfinty 0/CC BY-SA 4.0

Beijingul și Moscova ar negocia achiziția a 100 de drone de atac, care ar putea să fie livrate încă din luna aprilie. Statele Unite ale Americii și Germania au avertizat China să nu livreze arme Rusiei., la Conferinţa de Securitate de la Munchen, de anul trecut.

SHARE

Secretarul de stat american Anthony Blinken renunțase atunci la obișnuitele finețuri diplomatice, când a anunţat despre întâlnirea sa cu ministru chinez de Externe Wang Yi, lansând în schimb o mustrare.

China, negocieri cu Rusia, pentru drone kamikaze

„Suntem foarte îngrijorați de faptul că China se gândește să ofere sprijin letal Rusiei, în agresiunea sa împotriva Ucrainei”, a declarat Blinken, pentru postul american NBC, adăugând:

„Și am spus clar că asta ar avea consecințe grave și în relația noastră”.

China a reacționat rapid, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe acuzându-l pe Blinken că a răspândit dezinformarea.

Informațiile obținute de Der Spiegel indică faptul că cooperarea dintre Beijing și Moscova merge chiar mai departe decât arată Blinken.

Un focos de până la 50 de kilograme în greutate

Potrivit acestor informații, armata rusă este angajată în negocieri cu producătorul chinez de drone Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology, cu privire la producția în masă de drone kamikaze, pentru Rusia.

Dezvăluirile creează o nouă urgență în dezbaterea privind posibilul sprijin militar chinez pentru Rusia.

Citeşte şi: China cere Rusiei să reia negocierile de pace cu Ucraina și respinge ferm escaladarea nucleară

Bingo a fost de acord să fabrice și să testeze 100 de prototipuri de drone ZT-180 înainte de a le livra Ministerului rus al Apărării până în aprilie 2023. Experții militari cred că ZT-180 este capabil să transporte un focos de 35 până la 50 de kilograme.

Sursele cred că designul vehiculului aerian fără pilot ar putea fi similar cu cel al dronei iraniene Shaheed 136 kamikaze. Armata rusă a dislocat sute dintre aceștia în atacurile sale asupra Ucrainei, unde au folosit dronele iraniene pentru a viza clădiri rezidențiale, centrale electrice și instalații de termoficare, ducând adesea la victime civile.

Citeşte şi: SUA iau în considerare publicarea de informații despre transferul de arme din China în Rusia

Planuri pentru documentele de expediere falsificate

Într-un pas suplimentar, Bingo intenționează să livreze Rusiei componente și know-how, astfel încât țara să poată produce în jur de 100 de drone pe lună singură.

Piese de schimb

Se pare că China avea deja planuri, de anul trecut, pentru a oferi armatei ruse un sprijin mult mai substanțial decât se știa anterior.

Companiile aflate sub controlul Armatei Populare de Eliberare a Chinei au plănuit să livreze piese de schimb pentru avioanele de luptă SU-27 ale Rusiei și alte modele.

Se pare că au fost deja făcute planuri de falsificare a documentelor de transport pentru a face ca piesele pentru aeronavele militare să pară a fi piese de schimb pentru aviația civilă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te