China a trasat pricipiile democrației populare, sub conducerea partidului comunist

DE Edi Neagu | Actualizat: 06.12.2021 - 09:30
Despre democrație la Beijing, cu Xi. FOTO: Facebook

Guvernul de la Beijing afirmă că a înregistrat progrese pe calea democrației.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

China a lansat o Carte albă ce expune conceptul şi practica democraţiei sale, informează duminică Xinhua.

Oficiul de informaţii al Consiliului de stat al Chinei a publicat sâmbătă Cartea albă intitulată "China: Democraţie care funcţionează". Cu un preambul şi o concluzie, documentul este structurat în cinci capitole: 1. Democraţie populară integrală sub conducerea Partidului Comunist Chinez, 2. Un cadru instituţional solid, 3. Practici concrete şi pragmatice, 4. Democraţie care funcţionează, 5. Un nou model de democraţie.

Următoarele idei sunt extrase din preambul.

Democraţia este o valoare comună a umanităţii şi un ideal care a fost întotdeauna preţuit de Partidul Comunist Chinez (PCC) şi de poporul chinez, un fenomen concret, în continuă evoluţie. Înrădăcinată în istorie, cultură şi tradiţie, ea ia forme diverse şi se dezvoltă pe căile alese de diferite popoare pe baza explorării şi inovaţiei lor.

Citește și: Liviu Dragnea ar fi părăsit-o din gelozie pe Irina și i-a dat și block. Irina Tănase: Contactați-l

Cel mai bun mod de a evalua dacă sistemul politic al unei ţări este democratic şi eficient este de a observa dacă succesiunea liderilor săi este ordonată şi în conformitate cu legea, dacă toţi oamenii pot gestiona afacerile de stat şi sociale şi angajamente economice şi culturale în conformitatea cu prevederile legale, dacă publicul îşi poate exprima cerinţele fără piedici, dacă toate sectoarele pot participa eficient la treburile politice ale ţării, dacă luarea deciziilor la nivel naţional poate fi realizată într-un mod raţional şi democratic, dacă oameni de calibru înalt din toate domeniile poate face parte din conducerea naţională şi sistemele administrative prin competiţie corectă, dacă partidul de guvernământ este responsabil de afacerile statului în conformitate cu Constituţia şi cu legea şi dacă exercitarea puterii poate fi menţinută sub o supraveghere şi siguranţă eficiente.

Citește și: Dr. Marinescu avertizează: Omicron se extinde. În 2022 vom trece la etapa de convieţuire cu virusul

Documentul mai precizează că democraţia nu este un ornament decorativ, ci un instrument de abordare a problemelor ce preocupă poporul. O ţară este democratică sau nu dacă poporul său este cu adevărat stăpânul ţării; dacă poporul are drept de vot şi dreptul de a participa pe scară largă; dacă i s-au făcut promisiuni verbale în alegeri şi câte dintre acestea sunt îndeplinite după alegeri; dacă există proceduri şi reguli politice stabilite în sistemele şi legile statului şi dacă ele sunt cu adevărat aplicate; dacă regulile şi procedurile pentru exercitarea puterii sunt democratice şi dacă exercitarea puterii este cu adevărat supusă controlului şi verificărilor publice.

China susține că a făcut progrese democratice

Democraţia este dreptul poporului din fiecare ţară, mai degrabă decât prerogativa câtorva naţiuni. Judecata dacă o ţară este democratică ar trebui făcută de poporul său, nu dictată de o mână de străini. Evaluarea nenumăratelor sisteme politice din lume prin raportarea la un singur criteriu şi examinarea diferitelor structuri politice în alb şi negru sunt în sine nedemocratice.
Democraţia se manifestă în mai multe forme. Democraţia Chinei prosperă alături de cea a altor ţări în grădina civilizaţiilor. China este pregătită să contribuie cu experienţa şi forţa sa la progresul politic global printr-un proces de cooperare şi învăţare reciprocă.

În concluziile documentului se arată că în China s-au realizat progrese considerabile în dezvoltarea democraţiei. Pentru a satisface noile cerinţe de modernizare şi noile aşteptări ale poporului de la democraţie, China trebuie încă să facă îmbunătăţiri suplimentare. Pe calea către o modernizare socialistă cuprinzătoare, PCC va continua să susţină democraţia populară, să îmbrăţişeze filosofia dezvoltării centrate pe oameni, să promoveze democraţia populară pe întregul proces, să asigure dezvoltarea sănătoasă a democraţiei şi să urmărească o dezvoltare umană completă şi o prosperitate comună pentru fiecare.

Lumea de astăzi se confruntă cu schimbări la o scară nemaivăzută într-un secol. Poate anticipa speranţe şi oportunităţi, precum şi riscuri şi provocări. Toate căile către democraţie alese de popoarele însele merită respectul cuvenit. Trebuie urmărită dezvoltarea paşnică, protejarea echităţii şi a justiţiei, creşterea democraţiei şi a libertăţii şi îmbunătăţirea bunăstării oamenilor. Acesta este singurul mod de a construi sinergie între toate civilizaţiile în căutarea unui viitor mai bun, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te