Centrala nucleară Zaporojie a rămas fără electricitate: „Se termină norocul”, avertizează șeful AIEA

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.03.2023 - 08:32
Centrala nucleară Zaporojie a rămas fără electricitate: „Se termină norocul”, avertizează șeful AIEA - FOTO: Profimedia Images

Centrala nucleară Zaporojie a rămas fără electricitate. Șeful agenției ONU de supraveghere nucleară a declarat că pierderea de energie electrică la centrala nucleară ucraineană ar putea să degenereze într-o catastrofă nucleară.

SHARE

Centrala nucleară Zaporojie a rămas fără electricitate. „Dacă vom permite ca acest lucru să continue de fiecare dată, atunci într-o zi norocul nostru se va termina”, a declarat Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Centrala nucleară Zaporojie a rămas fără electricitate: „Se termină norocul”, avertizează șeful AIEA

Centrala a pierdut toată energia electrică din afara amplasamentului din cauza atacurilor cu rachete rusești de joi, potrivit oficialilor ucraineni. Grossi a declarat că a fost pentru prima dată când centrala a pierdut toată energia de la 23 noiembrie 2022.

"Sunt uimit de „mulțumirea” internațională.  Ce facem pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple? Noi suntem AIEA, suntem meniți să ne pese de siguranța nucleară", a declarat Grossi. 

Citește și: EXCLUSIV Povestea cumplită a unei jurnaliste despre regimul Assad. „Au vrut să-mi execute copiii”

"Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa. ... Ce facem noi?" a întrebat Grossi. "Cum putem să stăm aici, în această dimineață, în această sală și să permitem ca acest lucru să se întâmple? Acest lucru nu poate continua".

"Fac apel la toți cei prezenți astăzi în această sală și în alte părți - trebuie să ne angajăm să protejăm siguranța și securitatea centralei. Și trebuie să ne angajăm acum. Avem nevoie de acțiune", a spus Grossi.

Citește și: VIDEO Marina Regală britanică, bază militară în Norvegia, în coasta Rusiei. „Fantomele munților”

Centrala se află sub control rusesc din martie anul trecut, dar este încă operată în mare parte de lucrători ucraineni.

Pericol de catastrofă la cea mai mare centrală nucleară din Europa

Atacurile de la complex au stârnit îngrijorări cu privire la spectrul unui dezastru nuclear, iar personalul AIEA a vizitat situl pentru a evalua pagubele.

Recent, agenția nucleară a ONU a declarat că a fost în imposibilitatea de a roti echipele de la centrală din cauza volatilității crescute din zonă.

Șeful AIEA a asigurat Ucraina că agenția sa nu va recunoaște niciodată Rusia ca proprietar al centralei din Zaporojie, potrivit premierului ucrainean Denys Shmyhal. Grossi a promis, de asemenea, o prezență continuă a AIEA la toate centralele nucleare din Ucraina, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te