Cele mai importante rezultate pozitive ale UE, libertatea de circulație și calitatea vieții

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.12.2023 - 14:15
Cele mai importante rezultate pozitive ale UE - Foto: Flickr/Carpathianland - imagine cu caracter ilustrativ

Cele mai importante rezultate pozitive ale UE, libertatea de circulație și calitatea vieții. Majoritatea românilor sprijină libera circulație a cetățenilor europeni.

SHARE

Cele mai importante rezultate pozitive ale UE, libertatea de circulație și calitatea vieții. Majoritatea românilor sprijină libera circulație a cetățenilor europeni și au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană.

Ei declară majoritar că au încredere în construcția europeană și consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă, în Uniune, informează un Eurobarometru difuzat joi de Reprezentanța Comisiei Europene.

Cele mai importante rezultate pozitive ale UE

Aproape jumătate dintre români consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în Uniunea Europeană. Procentul este mai mare decât media europeană, care este de 33%.

Românii sunt optimiști și în ceea ce privește situația economiei europene (57%), doar 31% dintre ei apreciind că aceasta este proastă, în scădere față de vara anului acesta (34%) și începutul acestui an (36%).

Românii sunt ceva mai optimiști decât ceilalți cetățeni din Uniune, 44% dintre aceștia din urmă declarând că situația economiei europene este una proastă, față de cei 45% care o consideră bună.

Citeşte şi: O țară europeană se revoltă și cere Ungariei să părăsească UE. De ce e acuzat Viktor Orban

Față de vara acestui an, se remarcă o creștere a procentului celor care cred că terorismul este o problemă importantă pentru Uniunea Europeană, de la 9% la 16%, cel mai probabil pe fondul crizei din Orientul Mijlociu.

Pentru români, Uniunea Europeană înseamnă, în primul rând, libertatea de a călători, studia și lucra oriunde pe teritoriul acesteia (46 vs 50% media UE27). Aceștia menționează libertatea de circulație ca fiind și cel mai important rezultat pozitiv al Uniunii (48 vs 52% media UE27).

În al doilea rând înseamnă pace (27% vs 30% media UE27) și calitatea vieții generațiilor viitoare (26% vs 20% media UE27).

Citeşte şi: Țara luxoasă din UE, adorată de români, caută muncitori. Salarii de 5.000€. N-ai nevoie de studii

Astfel, o mare parte dintre români (57%) continuă să evalueze situația economiei europene ca fiind bună, cu 33% dintre ei care apreciază că aceasta nu se va schimba în următoarele 12 luni, iar 31% considerând că aceasta chiar se va îmbunătăți.

La nivel UE27, percepțiile sunt puțin mai sumbre, europenii fiind împărțiți în mod cvasi-egal între cei care cred că situației economiei europene este bună (45%) și cei care o consideră proastă (44%).

În plus, numărul europenilor care cred că situația economiei UE se va îmbunătăți (19%) este mult sub cel al europenilor care nu cred că se va schimba (44%) sau chiar se va înrăutăți (28%).

Provocări

Printre principalele provocări cu care se confruntă românii, la nivel personal sau național, sunt creșterea prețurilor, inflația și costul de trai (44%, ambele), sănătatea (21 și, respectiv, 18%) și situația financiară personală (19%) sau cea economică a țării (25%).

Preocupările europenilor sunt similare la nivel personal, imigrația urcând în top până pe locul doi în ce privește provocările cu care se confruntă propriile țări.

Au urcat în top și preocupările privind situația internațională, ca provocare cu care se confruntă Uniunea Europeană în ansamblul ei (25% RO și 24% UE27), în contextul războiului din Ucraina și al crizei din Orientul Mijlociu.

Sprijin pentru Ucraina

În acest context, majoritatea românilor susțin măsurile și sprijinul acordat de UE Ucrainei (56% vs 72% UE27) și consideră că, prin condamnarea invaziei ruse, Uniunea apără valorile europene (65% vs. 75% UE27).

Susținerea Ucrainei este exprimată și prin faptul că jumătate dintre români susțin acordarea statutului de țară candidată Ucrainei, pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene (53% vs. 61% UE27).

Românii folosesc, ca principale surse de informare, programele TV, internetul, rețelele sociale sau radioul, precum și discuțiile cu cei apropiați. Majoritatea românilor apreciază că rețelele sociale sunt o modalitate modernă de a fi la curent cu temele politice (67%) și, în același timp, că informațiile pe aceste teme de pe rețelele sociale nu sunt de încredere (55%).

Majoritatea europenilor (67 și, respectiv, 60%) sunt de aceeași părere, pe ambele subiecte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te