Ce spune Rusia despre Tezaurul României. “Ce aur? Nu știm de nici un aur!

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.12.2023 - 09:30
Ce spune Rusia despre Tezaurul României - Foto: Profimedia Images

Ce spune Rusia despre Tezaurul României. “Ce aur? Nu știm de nici un aur! Rusia răspunde cu un documentar cererilor repetate ale României pentru restituirea tezaurului de la Moscova. A fost realizat de Zvezda.

SHARE

Ce spune Rusia despre Tezaurul României. “Ce aur? Nu știm de nici un aur! Rusia răspunde cu un documentar cererilor repetate ale României pentru restituirea tezaurului de la Moscova. A fost realizat de Zvezda, televiziunea armatei ruse.

Concluzia Federaţiei Ruse - pentru că este greu de crezut că organul de presă al Armatei Ruse emite idei de capul boardului editorial: Nu avem nici un tezaur de dat înapoi, de fapt, România e datoare Rusiei.

Ce spune Rusia despre Tezaurul României

În urmă cu o lună, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, anunța lansarea unui lobby internațional, prin care BNR va organiza mai multe evenimente, care să reafirme „mai ales în plan internațional că România are un drept de creanță deplin, valabil, asupra depozitului său de aur, evacuat la Moscova, în 1916-1917”.

Tezaurul României a fost evacuat la Moscova atunci când încă Rusia era condusă încă de Ţarul Nicolae al II-lea, iar România se afla sub agresiunea Germaniei, în primul război mondial.

„3 septembrie 1965. La Moscova sosește o delegație guvernamentală română, condusă de secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceaușescu", spune Zevzda.

Citeşte şi: Olanda a returnat Ucrainei tezaurul din Crimeea, numit „Secretele Mării Negre”. Îl voia și Putin

"Dar, încă de la prima întâlnire cu delegația sovietică condusă de Leonid Brejnev, românii l-au uimit, la propriu. Ei au cerut pe neașteptate returnarea Tezaurului Românesc, care, potrivit lor, s-ar afla la Moscova, de aproape 50 de ani”, continuă postul de televiziune.

„Brejnev a sărit în sus și a spus: «Ce aur? Nu știm de nici un aur. Despre ce fel de aur este vorba?». Brejnev a spus, conform protocolului românesc al întâlnirii, că românii datorează Uniunii Sovietice mai mult decât le datorăm noi românilor.

Românii ne sunt datori încă din 1917 aproximativ 300 de milioane de dolari, deci aproximativ 274 de tone de aur”, susţine Moscova, conform Digi24.

Citeşte şi: La câte miliarde e evaluat Tezaurul Românesc sechestrat la Moscova? Cum vrem să îl luăm înapoi?

„Iar pagubele pe care românii le-au provocat Uniunii Sovietice, în cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit lui Brejnev, se ridicau la o sumă care era de 100 de ori mai mare decât cea despre care e vorba astăzi.

Despăgubirile plătite de România către URSS în comparație cu valoarea pagubelor au fost doar simbolice”, continuă organul de propagandă.

„La data de 1986, Uniunea Sovietică a transferat cumulativ către România aproximativ 64 de tone de aur”, susţine Zvezda în continuare.

Propaganda continuă

„Partea rusă este în continuare convinsă că în perioada sovietică România și-a recuperat toate operele de artă și valorile istorice. În ceea ce privește aurul, valoarea acestuia a fost inclusă în suma despăgubirilor românești, datorate URSS, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Din documentele de arhivă rezultă că, în general, România încă avea o datorie față de Uniunea Sovietică”, spune Moscova, concluzionând: „Toate dovezile sunt acolo, că România este datoare față de noi”.

Nu este prima dată când Rusia reacţionează astfel. După terminarea celui de-al doilea război, până târziu, în 1989, România a fost spoliată efectiv de toate resursele minerale şi agricole cu ptuinţă, care au luat drumul URSS, sub comanda Rusiei Sovietice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te