De la ce a pornit conflictul dintre Taiwan și China și de ce este Taipeiul important pentru Occident

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.08.2022 - 15:27
Ce la ce a pornit conflictul dintre Taiwan și China și de ce este Taipeiul important pentru Occident/FOTO: Profimedia

China consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său și promite să "unifice" insula guvernată democratic cu partea continentală, folosind forța dacă este necesar. Tensiunile dintre cele două părți sunt foarte mari.

SHARE

Taiwan este o insulă aflată la aproximativ 160 de km de coasta sud-estică a Chinei. Se află în așa-numitul „prim lanț de insule”, care include o listă de teritorii prietenoase cu America, care sunt cruciale pentru politica externă a SUA.

Citește și: Cum a fost judecat un interlop român în doar 4 luni și a primit 11 ani de închisoare în Anglia

Istoria conflictului 

China și Taiwan sunt separate din 1949, când războiul civil chinez s-a încheiat cu victoria comuniștilor sub conducerea lui Mao Zedong. Naționaliștii învinși, conduși de Chiang Kai-shek, rivalul lui Mao și șeful partidului Kuomintang (KMT), s-au retras în Taiwan.

Citește și: "Împăratul", interlopul care a comandat masacrarea „cuscrului” lui Adrian Minune, adus în țară

Taiwanul, care de atunci este guvernat independent, este cunoscut oficial sub numele de Republica Populară Chineză, în timp ce partea continentală se numește Republica Populară Chineză.

Insula este separată de partea continentală prin strâmtoarea Taiwan. Are un guvern ales în mod democratic și în ea locuiesc aproximativ 23 de milioane de persoane.

Timp de peste șapte decenii, Beijingul a continuat să considere Taiwanul ca fiind o provincie chineză și a promis că o va "unifica" cu partea continentală.

Care este statutul internațional al Taiwanului?
Poziția Beijingului este că există doar "o singură China" și că Taiwanul face parte din ea.

China face presiuni asupra țărilor din întreaga lume pentru ca acestea să-și schimbe loialitatea față de Beijing și să întrerupă legăturile diplomatice cu Taiwanul.

În prezent, doar 14 țări mențin relații diplomatice oficiale cu Taiwanul.

China a intensificat presiunea asupra Taiwanului

În 2021, China a părut să intensifice presiunea trimițând avioane militare în Zona de Apărare Aeriană din Taiwan, o zonă autodeclarată în care aeronavele străine sunt identificate, monitorizate și controlate în interesul securității naționale.

Taiwanul a făcut publice datele despre incursiunile avioanelor. Numărul de aeronave raportate a atins vârful în octombrie 2021, cu 56 de incursiuni într-o singură zi.

Taiwanul - o „comoară” high-tech pentru omenire

Economia Taiwanului este extrem de importantă. O mare parte dintre echipamentele electronice din lume - de la telefoane la laptopuri, ceasuri și console de jocuri - sunt asamblate cu cipuri  fabricate în Taiwan. O singură companie din Taiwan - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company sau TSMC - deține peste jumătate din piața mondială.

Anul trecut, Taiwanul producea cea mai mare parte dintre cipurile şi semiconductorii din întreaga lume, devenind astfel indispensabil pentru industrie.

În aceste condiții, preluarea Taiwanului de către China și câștigarea controlului asupra fabricilor de cipuri din acest teritoriu ar putea oferi Beijingului control asupra uneia dintre cele mai importante industrii din lume, o lovitură directă pentru puterea militară a SUA.

În octombrie 2021, Fundația de Opinie Publică din Taiwan a întrebat oamenii dacă se așteaptă ca până la urmă să fie război cu China, iar 64,3% dintre respondenți au răspuns că nu.

Care este relația SUA cu Taiwanul?

Timp de aproape trei decenii după ce guvernul comunist a venit la putere în China continentală, Statele Unite au recunoscut Taipei ca fiind guvernul întregii Chine.

Însă, în 1979, Washingtonul și-a revocat legăturile diplomatice și tratatul de apărare reciprocă cu Taiwanul și a stabilit relații diplomatice oficiale cu China continentală.

În ciuda acestei schimbări, Washingtonul a menținut legături neoficiale strânse cu Taipei.

Acesta continuă să vândă echipament militar Taiwanului pentru autoapărare, chiar dacă Beijingul a avertizat în mod repetat SUA să nu facă acest lucru. De asemenea, navele de război ale US Navy navighează în mod regulat prin strâmtoarea Taiwan pentru a proiecta puterea militară americană în regiune.

SUA afirmă că obiectivul lor este de a asigura pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan. În acest scop, dorește să mențină status quo-ul.

Sub președinția lui Donald Trump, SUA au aprofundat legăturile militare cu Taiwanul și au crescut livrările de arme, vânzând arme în valoare de peste 18 miliarde de dolari către insulă.

Ar putea China să intre în război din cauza Taiwanului?

Beijingul nu a exclus folosirea forței pentru a obține reunificarea Taiwanului cu China.

Într-un discurs important din ianuarie 2019, președintele chinez Xi Jinping a făcut apel la reunificare și a declarat că status quo-ul nu poate continua la nesfârșit.

"Nu promitem să renunțăm la utilizarea forței și ne rezervăm opțiunea de a recurge la toate mijloacele necesare", a declarat el la acea vreme.

Xi a subliniat, de asemenea, că reunificarea este esențială pentru realizarea "visului chinezesc" de a restabili statutul de mare putere a țării în lume până în 2049.

China își trimite din ce în ce mai multe avioane de luptă, bombardiere și avioane de supraveghere în apropierea Taiwanului, trimițând în același timp și nave de război prin strâmtoarea Taiwan, într-o demonstrație de forță.

Dorința de a folosi forța, împreună cu capacitățile militare ale Chinei care se extind rapid și cu deteriorarea relațiilor dintre cele două maluri ale strâmtorii, a generat temeri că ar putea declanșa un conflict.

Sursa: dw.com

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te