Cazurile de Covid-19 au explodat în Coreea de Nord mai repede ca rachetele lui Kim Jong-Un

DE Daniel Toșa | 13.05.2022 - 11:31
Cazurile de Covid-19 au explodat în Coreea de Nord mai repede ca rachetele lui Kim Jong-Un/FOTO: japantimes.co.jp

Coreea de Nord a anunțat o epidemie "explozivă" de Covid-19, care a ucis probabil șase persoane și a infectat peste 350.000, potrivit presei de stat, provocând temeri legate de o criză iminentă și mortală în această națiune izolată și sărăcită.

SHARE

Anunțul vine la o zi după ce țara a raportat primul său caz de coronavirus din istorie, numind situația o "urgență națională majoră".

Joi, Coreea de Nord a raportat 18.000 de noi "cazuri de febră" și șase decese, dintre care unul a fost testat pozitiv pentru subvarianta BA.2 a Omicron, a anunțat vineri presa de stat KCNA.

Coreea de Nord nu a confirmat că toate cazurile de "febră" și decesele sunt Covid-19, probabil din cauza capacității sale limitate de testare.

 

"O febră a cărei cauză nu a putut fi identificată s-a răspândit în mod exploziv la nivel național de la sfârșitul lunii aprilie", a precizat ziarul. "Până în prezent, până la 187.800 de persoane sunt izolate".

O epidemie de Covid-19 s-ar putea dovedi dezastruoasă pentru Coreea de Nord. Este puțin probabil ca infrastructura de sănătate dărăpănată a țării să facă față sarcinii de a trata un număr mare de pacienți cu o boală extrem de infecțioasă, iar națiunea nu este cunoscută ca având importate vaccinuri împotriva coronavirusului.

Coreea de Nord nega pandemia de Covid-19

Coreea de Nord nu recunoscuse anterior niciun caz de coronavirus, deși puțini sunt cei care cred că o țară cu aproximativ 25 de milioane de locuitori a fost ferită de un virus care a infectat milioane de persoane în întreaga lume.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat joi sediul central de stat pentru prevenirea epidemiilor de urgență și a recunoscut că răspândirea epidemiei a însemnat că există un "punct vulnerabil" în sistemul de prevenire a epidemiilor din țară, potrivit KCNA.

"Este cea mai importantă provocare și cea mai supremă sarcină cu care se confruntă partidul nostru de a inversa situația de criză imediată în domeniul sănătății publice", a declarat Kim, potrivit KCNA.

În urma unei reuniuni a puternicului politburo al țării, joi, Coreea de Nord a plasat toate orașele în stare de izolare și a ordonat punerea în carantină a "persoanelor cu febră sau simptome anormale", a precizat KCNA.

Un reporter al presei de stat chineze CGTN a publicat vineri o înregistrare video rară din Pyongyang, relatând experiența sa la fața locului.

Oamenii mor de foame în case

"Din câte știm, nu mulți oameni din Pyongyang au fost vaccinați, iar facilitățile medicale și de prevenire a epidemiilor sunt puține", a declarat reporterul Zang Qing într-o postare pe Weibo.
"Deoarece capitala este închisă, mâncarea pe care o am acasă este suficientă doar pentru o săptămână. Încă așteptăm ce politică va anunța guvernul în continuare."

Joi, China a declarat că este pregătită să ofere sprijin Coreei de Nord în lupta sa împotriva Covid-19.

Frontierele Coreei de Nord au fost sigilate din ianuarie 2020 pentru a ține virusul la distanță, în ciuda efectelor asupra comerțului cu Beijingul, un colac de salvare economică de care țara săracă are nevoie pentru ca populația sa să nu sufere de foame.

"În calitate de tovarăși, vecini și prieteni, China este pregătită să ofere sprijin deplin RPDC în lupta sa împotriva epidemiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Zhao Lijian, într-un briefing.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te