Casa Albă pune piedici anchetei care vizează destituirea lui Trump

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.10.2019 - 08:47
Gordon Sondland/ Foto: Inquam Photos

Casa Albă a blocat audierea ambasadorului SUA la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, în cadrul investigaţiei pentru destituirea preşedintelui Donald Trump în legătură cu Ucraina. În replică, democraţii din Camera Reprezentanţilor vor trimite o citaţie, scrie news.ro.

SHARE

Sondland este unul dintre donatorii lui Trump, numit ambasador în luna iulie. Anchetatorii sunt interesaţi de ceea ce ştie ambasadorul şi care a fost rolul său în eforturile lui Trump de a obţine investigarea în Ucraina a fostului videpreşedinte Joe Biden.

Avocatul lui Sondland a precizat că acesta ”speră ca problemele ridicate de Departamentul de Stat, care preced audierea sa, vor fi rezolvate cu promptitudine”.

”Este pregătit să depună mărturie oricând, de îndată ce i se va permite”, a spus avocatul Robert Luskin.

Oficiali ai Departamentului de Stat nu au putut fi contactaţi imediat pentru a comenta care sunt problemele care au dus la blocarea audierii.

Sondland era un martor cheie pentru comisiile Afacerilor Externe, Informaţii şi Supraveghere, ai căror membri urmau să îl întrebe de ce a devenit implicat în relaţiile cu Ucraina, care nu este membră a UE.

Donald Trump a ridiculizat ancheta pentru demiterea sa şi a negat că a făcut ceva incorect în timpul discuţiei telefonice avută pe 25 iulie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în care a cerut investigarea lui Biden şi a fiului acestuia, Hunter.

”L-aş trimite cu plăcere pe ambasadorul Sondland, un om bun şi un american extraordinar, să depună mărturie, dar din nefericire ar depune mărturie în faţa unei curţi de canguri compromişi, în care drepturile republicanilor au fost luate, iar adevărurile nu sunt lăsate să fie văzute de public”, a scris Trump pe Twitter.

Potrivit mesajelor text publicate săptămâna trecută de liderii comisiilor din Cameră, Sondland a fost implicat puternic în contacte cu Zelenski, care a dorit o întâlnire cu Trump, iar oficialii ucraineni şi-au exprimat îngrijorarea provocată de decizia administraţiei de a bloca asistenţa militară pentru Kiev.

Într-unul dintre mesaje, Sondland a subliniat că Trump ”vrea cu adevărat ca livrarea să aibă loc”.

În urma acuzaţiilor că Trump l-a presat pe Zelenski ca Biden să fie investigat, blocând în acelaşi timp ajutorul militar, preşedinta Camerei, Nancy Pelosi, a anunţat luna trecută deschiderea unei investigaţii oficiale pentru demiterea preşedintelui.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -