Care e statul-surpriză, devenit furnizor major pentru avioane ruseşti. Cumpărături de 2.000.000.000$

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.03.2024 - 16:32
Care este statul-surpriză ce a devenit furnizor major pentru aeronavele ruseşti - Foto: Picryl

Care este statul-surpriză ce a devenit furnizor major pentru aeronavele ruseşti. În 2023, piese de aeronave în valoare de aproape 2 miliarde de dolari au fost importate în Rusia.

SHARE

Care este statul-surpriză ce a devenit furnizor major pentru aeronavele ruseşti. În 2023, piese de aeronave în valoare de aproape 2 miliarde de dolari au fost importate în Rusia din străinătate.

Cele mai multe dintre ele – aproape 1,5 miliarde de dolari – ar fi fost trimise din Gabon, de către o singură companie locală, potrivit datelor vamale ale Federației Ruse.

Care este statul-surpriză ce a devenit furnizor major pentru aeronavele ruseşti

Compania listată în declarațiile vamale rusești probabil nu există deloc: nu există date despre aceasta în baza de date locală a persoanelor juridice din Gabon.

În același timp, volumul importurilor depășește jumătate din bugetul anual al Gabonului. Companiile rusești pentru care s-au importat piese de schimb din Africa sunt probabil companii-fantomă.

Potrivit declarațiilor vamale rusești, cel mai mare importator de piese de aeronave, în anul 2023, este compania înregistrată în Gabon Ter Assala Parts.

Citeşte şi: Pensiile unor români depind de o bancă din Rusia

Beneficiarul său este un cetățean fără nume al Kârgâzstanului. Ter Assala Parts nu este listată în Registrul Comerțului din Gabon. Locul de înregistrare a companiei în capitala gaboneză Libreville este situat într-o clădire rezidențială.

Pentru a importa mărfuri în Rusia, o companie trebuie să furnizeze un pachet de documente Serviciului Vamal Federal, inclusiv documentele statutare ale companiei importatoare, spune Serghei Uchitel, partener la Pen & Paper.

Cu toate acestea, Serviciul Vamal Federal nu este obligat să efectueze o inspecție completă a unei persoane juridice.

„Singura modalitate de a verifica autenticitatea înregistrării unei companii într-o jurisdicție străină este obținerea unui extras oficial de la Registrul Comerțului.

Citeşte şi: Rusia, declarată oficial de UE drept „stat sponsor al terorismului”

Acesta e analog cu Registrul de stat unificat al persoanelor juridice din Rusia, dar autoritățile vamale nu sunt învestite cu astfel de competențe și responsabilități”, notează expertul.

Un om de afaceri familiarizat cu procedura de înregistrare a mărfurilor importate exclude faptul că FCS ar putea în mod independent să falsifice documente sau să înscrie o companie inexistentă în declarația vamală.

Antreprenorul a ales să rămână anonim atunci când a comentat informația, către o instituție de presă străină. În opinia sa, cel mai probabil, furnizorii au cumpărat o persoană juridică falsă înregistrată în țări terțe, dar care operează prin Gabon.

Citeşte şi: România interzice achiziţia şi utilizarea serviciilor software antivirus din Rusia

Aceasta este o schemă infracţională complexă, în care ar putea fi implicați oficiali de rang înalt din ambele țări, spune doctorul în economie Igor Lipsits.

„Aceasta este o companie temporară care a fost inventată în Gabon, pentru a efectua tranzacții vamale, și apoi va dispărea.

Cred că există un fel de structură care se înregistrează într-un fel, în documentație, dar apare diferit în declarațiile vamale. În consecință, cineva, aparent din administrația gaboneză, ascunde acest lucru. Se pare că guvernul (rus) dă așa-numita carte blanche”, explică Lipsitz.

Clar legate de statul rus

Potrivit economistului, companiile aeriene ruse sunt strâns legate de stat, iar importul unui lot atât de mare de piese de schimb trebuie să fi fost aprobat de autorități.

Ter Assala Parts a importat în Federația Rusă piese de aeronave în valoare de 1,48 miliarde de dolari, din Gabon și Maldive.

Alte două destinații populare pentru importurile de piese de aeronave, în anul 2023, sunt Thailanda (peste 200 de milioane de dolari) și Emiratele Arabe Unite (peste 160 de milioane de dolari), conform The Moscow Times.

De la ac la tanc

Potrivit vămilor ruse, Ter Assala Parts a importat piese de schimb pentru aeronavele Boeing și Airbus în Federația Rusă: măști de oxigen, șaibe, țevi, șuruburi, piulițe, suporturi, regulatoare de combustibil, calculatoare uzate și sisteme de avertizare a coliziunii la sol și de măsurare a nivelului de combustibil.

În plus, 15 motoare pentru Boeing-737 și Airbus A320/A321. în valoare de peste 58 de milioane de dolari, au fost importate din Gabon. Motoarele au fost produse de companiile americane Honeywell, International Aero Engines și CFM.

Primele piese de aeronave din Gabon au mers în Rusia, în august 2023. Cu trei luni mai devreme, Statele Unite au lichidat un canal mare pentru furnizarea de piese de schimb importate către Rusia, pentru eludarea sancțiunilor.

Cei doi. Patsulya şi Besedin

Oamenii de afaceri Oleg Patsulya și Vasily Besedin au fost arestați. Schema a folosit o companie înregistrată în Florida, MIC P&I, precum și companii intermediare și conturi bancare străine din țări terțe.

Scopul era de a ascunde adevăratele identități ale clienților și sursa plăților, a scris The New York Times. Furnizorilor americani li s-au furnizat informații false despre clienți și destinația finală a mărfurilor.

Cele mai mari companii aeriene rusești, Aeroflot, S7, Pobeda, Ural Airlines, Utair și Rossiya au fost pomeniţi ca clienți ai lui Patsulya și Besedin, în scandal.

După lovitura de stat

Moscova și Libreville au început să se apropie în mod activ după lovitura de stat militară din Gabon, de anul trecut.

În consecință, Gabon a fost exclus din Tratatul de creștere și oportunități africane și a pierdut exporturile de petrol, produse agricole și lemn către Statele Unite.

„Rusia este mai interesată de apropierea de Gabon ca o legătură în crearea unui coridor trans-african format din regimurile prietenoase.

Oportunităţi. Culoare geopolitice

Rusia caută oportunități de apropiere de toate regimurile nedemocratice cu probleme de legitimitate externă și internă, care au stricat relațiile cu țările UE, SUA și Franța”, spune un savant africanist rus, care a cerut anonimatul, din cauza statutului de agent străin pe care l-ar putea primi.

Gabon este una dintre cele 4 țări care au votat împotriva expulzării Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Libreville a fost acuzat și că a ajutat Rusia să eludeze embargoul petrolier: petrolierele Sovcomflot au navigat sub pavilionul Gabonului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te