Cancelarul Germaniei: Este în interesul Europei ca România să intre în Schengen cât mai curând

DE Bianca Iosef | Actualizat: 14.12.2022 - 14:59
Olaf Scholz- Foto: FACEBOOK

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat, miercuri, decizia de a permite Croaţiei să intre în Spaţiul Schengen şi a declarat că Bulgaria şi România ar trebui să urmeze şi ele "în curând".

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Vorbind în faţa Parlamentului german, înainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European, cancelarul Olaf Scholz a lăudat decizia de a permite Croaţiei să se alăture spaţiului de liberă circulaţie Schengen şi a declarat că Bulgaria şi România ar trebui "să urmeze în curând".

El a salutat, de asemenea, reluarea discuţiilor de aderare la UE cu cele şase ţări din Balcanii de Vest şi decizia din această săptămână de a acorda Bosniei-Herţegovina statut de candidat.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis despre decuplarea de Bulgaria: Nu cred că este o soluţie bună

"Este în interesul nostru, al Germaniei şi al Europei, ca restul Balcanilor să devină parte a Uniunii Europene", a declarat Olaf Scholz în faţa parlamentarilor de la Berlin. Conflictele din trecut nu s-au încheiat, dar pot fi depăşite: "Avansarea către aderarea la UE este posibilă”, a arătat el.

Citește și: Fondul Proprietatea vinde urgent cele 3% pe care le are la OMV. Acțiunile austriecilor scad cu 1,6%

„De asemenea, este în interesul nostru ca Croaţia să facă parte din spaţiul Schengen începând cu 2023”, a spus cancelarul. Deşi acest lucru nu s-a întâmplat încă în cazul României şi Bulgariei, din cauza împotrivirii Austirie, acestea vor urma rapid, în opinia lui Olaf Scholz. "Trebuie să continuăm să facem progrese pe această cale", a cerut Scholz, citat într-un comunicat al Cancelariei germane.

Pe de altă parte, cancelarul a transmis parlamentarilor germani că Uniunea Europeană este unită în sprijinul său pentru Ucraina, adăugând că încercările de a submina valorile blocului prin blocarea măsurilor de politică externă vor eşua. "Oricine crede că poate submina valorile UE, faţă de care fiecare stat membru s-a angajat, prin blocarea politicilor sale externe şi de securitate, va eşua", a declarat el înainte de a pleca spre Consiliul European.

"Subiectele Consiliului European de mâine de la Bruxelles reflectă gravitatea situaţiei în care Putin a aruncat continentul nostru", le-a spus el parlamentarilor germani. Oladf Scholz a făcut o retrospectivă a anului 2022 şi a ajuns la concluzia că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a fost un punct de cotitură "pentru întreaga Europă şi pentru întreaga lume".

Cancelarul a subliniat că ucrainenii sunt uniţi, iar Germania şi Europa vor fi ferm alături de ei. Vladimir Putin şi-a făcut calculele în mod fundamental greşit şi a subestimat unitatea Europei şi a Occidentului democratic, a arătat cancelarul. "Putin s-a înşelat în privinţa curajului ucrainenilor, în privinţa Europei, în privinţa noastră şi în privinţa caracterului democraţiilor noastre, în privinţa voinţei noastre de a rezista iluziei măririi şi imperialismului. Aceasta este adevărata poveste a acestui an", a punctat cancelarul Germaniei, potrivit News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te