Canabisul, drogul cel mai consumat în Franţa. Peste 40% dintre adolescenţi au încercat în 2020

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 02.12.2021 - 18:38
Canabisul, drogul cel mai consumat în Franţa. Peste 40% dintre adolescenţi au încercat în 2020. / Foto: hightimes.com

Canabisul rămâne cel mai consumat drog ilegal în Franţa, ţara cu cei mai mulţi consumatori de canabis din Uniunea Europeană, potrivit statisticilor oficiale publicate de Observatorul Francez pentru Droguri şi Toxicomanie (OFDT), relatează AFP.

SHARE

În 2020, 11% dintre francezii cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani au declarat că au consumat canabis în cursul anului. Canabisul rămâne astfel cel mai răspândit drog ilegal din această ţară, de la precedentul studiu realizat în 2016, când procentul a fost tot de 11%.

Adolescenţii, extrem de atraşi de consumul de canabis

Adolescenţii sunt extrem de atraşi de consumul de canabis. Peste 40% dintre adolescenţii cu vârsta de 17 ani au declarat că au consumat canabis în cursul anului, la fel ca în 2016. În rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, procentul consumatorilor de canabis este de aproape 26%. Procentul scade odată cu înaintarea în vârstă şi priveşte doar aproximativ 2% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani.

Citește și: Revista ELLE renunță la imaginile cu blănuri naturale, pentru „a promova o industrie mai umană”

Profilul consumatorilor relevă, de altfel, o prevalenţă masculină: 15% dintre bărbaţi sunt consumatori de marijuana, faţă de 7,5% din totalul femeilor chestionate.

Aproape jumătate dintre francezi recunosc că au consumat canabis

OFDT indică o evoluţie în rândul consumatorilor de canabis începând cu 1992, pe de o parte cu o "creştere a ponderii femeilor care au consumat deja canabis", iar pe de altă parte cu "o creştere a vârstei consumatorilor în cursul anului, care sunt din ce în ce mai des persoane de treizeci şi patruzeci de ani".

În termeni generali, aproape jumătate dintre francezi (46%) recunosc că au consumat canabis în timpul vieţii. Potrivit OFDT, acest procent este "stabil din 2017", după o perioadă de creştere, care a început în anul 2000.

Citește și: PSD voia să crească natalitatea împărțind bani familiilor. Măsura ține oamenii în dependență - CES

Jointul rămâne cea mai răspândită formă de consum de canabis (94% din cazuri). Unii preferă să-l consume prin vaporizare (2,3%) sau să-l ingereze sub formă de aliment sau infuzie (2,2%).

Franţa este ţara cu cei mai mulţi consumatori de canabis în rândul statelor Uniunii Europene, unde procentul rezidenţilor europeni care au fumat vreodată canabis este în medie de 27%. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.