Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,73 %
Marcel Ciolacu 19,37 %
99,21 %
Elena Lasconi 18,99 %
George Simion 13,91 %
Click aici pentru rezultate complete

FOTO Brutalitatea sortării afganilor pe aeroportul din Kabul. Cei „mai puțin prioritari”, respinși

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.08.2021 - 20:28
Brutalitatea sortării afganilor/Foto: daily mail
Brutalitatea sortării afganilor/Foto: daily mail
Brutalitatea sortării afganilor/Foto: daily mail
Brutalitatea sortării afganilor/Foto: daily mail
Brutalitatea sortării afganilor/Foto: daily mail
Brutalitatea sortării afganilor/Foto: daily mail
Explozie la aeroportul din Kabul/Foto afp
Explozie la aeroportul din Kabul/Foto afp
Militanții talibani păzesc drumurile către aeroport/Foto: daily mail
Militanții talibani păzesc drumurile către aeroport/Foto: daily mail

Timpul evacuării cetățenilor străini și ai afganilor aliați se scurge și este evident că nu va putea fi salvată toată lumea strânsă la aeroportul din Kabul.

SHARE

Cetățenilor americani li s-a cerut să nu mai vină la aeroportul din Kabul din cauza amenințărilor teroriste, lăsând peste 1.500 de persoane, inclusiv 23 de elevi californieni blocați.

Avertismentul a venit joi dimineața, din cauza unei amenințări teroriste iminente.

„Din cauza amenințărilor din afara aeroportului din Kabul, cetățenii americani ar trebui să evite deplasarea la aeroport și să evite porțile aeroportului, cu excepția cazului în care primiți instrucțiuni pentru a face acest lucru”, a scris pe Twitter Departamentul de Stat, miercuri seară.

„Cei de la Abbey Gate, East Gate sau North Gate ar trebui să plece imediat.”

Ordinul de a părăsi porțile a fost emis la 3:30 dimineața, ora locală, la Kabul, joi dimineață.

Atentatul s-a produs joi, în fața Porții Abbey a aeroportului Kabul, fiind executat de un atacator sinucigaș ISIS. Potrivit primelor rapoarte, sunt 13 morți, inclusiv copii și trei soldați americani răniți.

Aeroportul rămâne în alertă pentru mai multe atacuri teroriste, pe măsură ce puterile occidentale se luptă să-și evacueze personalul și ajutoarele afgane.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a scris pe Twitter: „Putem confirma că explozia de lângă poarta Abbey a aeroportului din Kabul a dus la un număr necunoscut de victime. Vom continua să actualizăm. ” 

Un avion militar italian cu 100 de afgani la bord a fost lovit de focuri de arme joi dimineață. Avionul nu a fost avariat în incident, a declarat o sursă din Ministerul Apărării din Italia.

Prinși în vâltoare

Până la 1.500 de americani sunt încă prinși în Afganistan, iar SUA se bazează în continuare pe talibani pentru a permite trecerea în siguranță la aeroportul din Kabul cu doar șase zile înainte de termen, a declarat secretarul de stat Anthony Blinken în conferință de presă.

Blinken a oferit primul său briefing despre operațiunea de transport aerian și încercarea de a scoate toți cetățenii și aliații afgani pe fondul rapoartelor că CIA s-a alăturat trupelor americane în misiuni de salvare în afara perimetrului aeroportului.

Printre cei rămași sunt 23 de școlari din California Cajon Valley Union și 16 părinți care au fost într-o vacanță și nu au mai putut pleca.

Blinken a dat vina pe americanii aflați încă pe teren pentru că nu au pleacat suficient de repede după ce au fost avertizați să părăsească Afganistanul cât mai curând posibil. Însă a subliniat că nu va exista „un termen limită” pentru a-i ajuta pe cei care încă vor să plece.

 

Creștinii afgani nu sunt etichetați ca prioritari


Odată cu scurgerea timpului pentru salvarea civililor care fug de talibani, creștinii afgani și alții ale căror nume apar pe listele de evacuați „calificați” ai Guvernului SUA sunt respinși la aeroportul din Kabul, au declarat miercuri reprezentanților organizațiilor de ajutor.

Adăugându-se anxietății crescânde pentru creștini și alte grupuri religioase a căror credință îi pune pe aceștia într-un risc extrem de persecuție a talibanilor, aceștia au „eticheta” P2, ceea ce nu include în mod specific creștinii sau alți membri ai minorităților religioase, potrivit catholicnews.

Citește și

Explozia de la aeroportul din Kabul s-a soldat cu victime şi ar fi cauzată de un atac sinucigaş

Americanii, față în față cu „clonele” talibane, care poartă echipament USA, la aeroportul din Kabul

 

În prezent, desemnarea acordă prioritate „femeilor expuse riscului, jurnaliștilor, academicienilor, piloților și populațiilor minoritare”, printre altele.

Printre grupurile de ajutor prinse în haos se numără grupul nonprofit The Nazarene Fund, care a strâns peste 28 de milioane de dolari pentru a evacua creștinii din Afganistan și au și avioane, numai să li se permită zborurile.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat miercuri că Guvernul SUA nu organizează zboruri charter private de evacuare și nici nu susține terțe părți oferind acces la aeroport din Kabul.

Mulți vor rămâne în urmă

Unii interpreți militari afgani și alți aliați apropiați ai SUA, un grup prioritar declarat pentru evacuarea din Afganistan, sunt îndepărtați de aeroportul din Kabul de către oficialii americani pentru a acorda prioritate cetățenilor americani și deținătorilor de cărți verzi, a declarat un oficial al Departamentului de Stat. 

Detaliile, date cu condiția anonimatului, deoarece oficialul nu a fost autorizat să informeze presa, au fost susținute de interviuri cu afgani care s-au apropiat de aeroport în ultimele zile și cu grupuri de veterani americani care au încercat să organizeze plecări pentru afganii care sunt expuși riscului de răzbunare din partea talibanilor, deoarece au lucrat cu guvernul SUA.

Ritmul evacuărilor s-a accelerat și nu este clar ce proporție de afgani eligibili - oameni care au obținut vize speciale pentru imigranți pentru a se stabili în Statele Unite - sunt acum îndepărtați sau cât va dura asta. Mulți dintre ei au spus că au primit e-mailuri din partea Statelor Unite care le cereau să ajungă la aeroport pentru evacuare.

Luni seara, Departamentul de Stat a negat relatările despre faptul că afganii au fost respinși. Într-o declarație care răspunde la întrebările The Times, departamentul a spus: „Prioritatea noastră principală rămâne aceea de a pune cât mai multe persoane posibil pe avioanele care pleacă cât mai repede posibil”.

A ajunge la aeroportul din Kabul este o încercare periculoasă, oamenii fiind verificați în  punctele de control talibane,  riscând rănirea sau chiar moartea.

Trupele și diplomații copleșiți încearcă să limiteze numărul de persoane care trec prin porțile aeroportului și să rezolve potențialii călători.

O femeie afgană care lucra pentru Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională a descris că a fost abordată de oficiali americani în timp ce aștepta împreună cu familia pentru a urca într-un avion. A fost scoasă din aeroport pentru a reveni în altă zi, a spus ea.

„Ne-am riscat viața degeaba”, a spus femeia, care a cerut să nu fie numită din cauza preocupărilor pentru siguranța familiei sale.

Președintele Biden a declarat duminică că „prima noastră prioritate în Kabul este scoaterea cetățenilor americani din țară”, dar că, în cele din urmă, aliații afgani vor fi de asemenea evacuați.

„Ne concentrăm pe cetățenii americani și pe L.P.R. chiar acum ”, a declarat oficialul Departamentului de Stat, referindu-se la rezidenții legali permanenți ai Statelor Unite. El a spus că afganii care se aflau deja în aeroport, inclusiv deținătorii de vize speciale, vor ajunge la avioane până la urmă.

 

Aliații trebuie să-și evacueze propriile trupe


Spania și-a extins lista de evacuare pentru a include afgani care se tem că ar putea fi persecutați de talibani, în special femeile care dețin roluri publice în domenii precum jurnalismul sau activismul, a declarat ministrul Apărării.

„Spania va continua salvarea cetățenilor afgani până când SUA va pierde controlul asupra aeroportului din capitala Kabul, dar unii oameni vor fi lăsați în urmă din motive care nu depind de noi”, a declarat ministrul Apărării, Margarita Robles.

SUA au evacuat și au ajutat la evacuarea a aproximativ 95.700 de persoane din Afganistan începând cu 14 august, a declarat joi Casa Albă.

„De la sfârșitul lunii iulie, am relocat aproximativ 101.300 de persoane", a declarat Casa Albă pe Twitter.

Potrivit declarației, 13.400 de persoane au fost evacuate din Afganistan în ultima zi.

„17 zboruri militare americane au evacuat 5.100 de persoane și 74 de avioane ale Coaliției au evacuat  8.300 de persoane din Kabul”, se adaugă în comunicat.

Armata germană plănuia să-și efectueze zborurile finale de evacuare joi, în timp ce trimisul special al Germaniei, Markus Potzel, purta discuții cu talibanii la Doha, Qatar, pentru a permite transportul aerian civil după termenul limită din 31 august.

Talibanii au spus în repetate rânduri că nu vor prelungi termenul de 31 august pentru retragerea completă a trupelor străine din Afganistan, inclusiv a celor care controlează în prezent aeroportul Kabul.

De la preluarea de către talibani a Kabulului, Germania a evacuat aproape 5.200 de persoane din Afganistan, dar alte mii de afgani care au lucrat pentru armata germană, agențiile de dezvoltare sau alte instituții încearcă să fugă din țară.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat joi presei locale că „majoritatea covârșitoare” a persoanelor care sunt eligibile pentru evacuarea din Afganistan, în jur de 15.000 de persoane, au fost deja evacuate.

Johnson nu a reușit să-l convingă pe președintele american Joe Biden să prelungească termenul de evacuare de 31 august.

SUA vor avea nevoie de timp pentru a-și evacua trupele și echipamentele, iar alte țări NATO, inclusiv Marea Britanie, care se bazează pe SUA pentru a asigura aeroportul, vor trebui să își retragă trupele și echipamentele înaintea Statelor Unite.

Aceasta înseamnă că evacuările se vor încheia cu cel puțin câteva zile înainte de marți. Marea Britanie are peste 1.000 de soldați și diplomați britanici la fața locului care gestionează evacuarea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te