Bruiaj GPS masiv în România. Atacurile vin din Crimeea. Zborurile din 6 județe și Capitală, afectate

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.10.2024 - 15:49
Bruiaj GPS masiv în România. Atacurile vin din Crimeea. Zborurile din 6 județe și Capitală, afectate - Foto: Profimedia images
Bruiaj GPS masiv în România. Atacurile vin din Crimeea. Zborurile din 6 județe și Capitală, afectate - Foto: Profimedia images

Bruiaj GPS masiv în România. România se confruntă cu un val de bruiaje GPS de tip spoofing, provenite de la unități militare din Crimeea, care afectează siguranța zborurilor civile. Între 15 iulie și 15 august 2024, au fost raportate 231 de zboruri perturbate doar în București.

SHARE

Un număr tot mai mare de bruiaje GPS de tip spoofing afectează spațiul aerian al României, punând în pericol siguranța zborurilor civile.

Bruiaj GPS masiv în România. Atacurile vin din Crimeea. Zborurile din 6 județe și Capitală, afectate

Potrivit unui raport publicat de OPSGROUP în septembrie, zona dintre Brașov, București și Constanța este una dintre cele mai afectate regiuni, atacurile fiind atribuite unităților militare din Simferopol, Crimeea.

Între 15 iulie și 15 august 2024, în București au fost înregistrate 231 de zboruri afectate de aceste semnale false.

La nivel mondial, cele mai afectate zone de GPS spoofing includ Regiunea Mării Negre, Regiunea Mării Mediterane de Est și țări din Europa de Est, cum ar fi România, Bulgaria și Rusia.

În România, 90% dintre cazuri au fost localizate în județele Iași, Vaslui, Galați, Tulcea, Brașov, București și Constanța, afectând în special zborurile din coridorul UE-Asia.

Citește și: VIDEO Tancurile SUA Abrams M1 au trecut granița în Rusia. Au deschis „focul iadului” în Kursk

GPS spoofing este o tehnică utilizată de unități militare rusești pentru a transmite semnale false către receptorii GPS ai aeronavelor sau dronelor.

Aceste atacuri sunt concepute pentru a contracara dronele în zone de conflict, ele perturbă și semnalele GPS ale aeronavelor civile, creând riscuri majore pentru siguranța zborurilor.

Citește și: Rusia amenință NATO cu apocalipsa nucleară. Putin reface URSS și vrea România în „statul uniunii”

"Majoritatea acestor bruiaje provin din zone de conflict, cum ar fi Crimeea sau Israel, iar unitățile care le operează sunt echipate cu dispozitive militare avansate," se arată în raport.

Deși aeronavele civile nu sunt țintite în mod deliberat, experții avertizează că aceste interferențe pot afecta grav navigația și controlul zborurilor, fiind necesare măsuri urgente din partea industriei aviatice pentru a preveni accidente grave.

Ce este GPS spoofing?

GPS spoofing reprezintă o tehnică prin care o platformă de bruiaj aflată la sol emite semnale GPS false, inducând aeronavelor erori de poziționare și navigație.

Spre deosebire de bruiajul convențional (jamming), care blochează semnalul GPS, spoofing-ul păcălește sistemul să interpreteze date incorecte, ducând la erori de localizare și altitudine.

Această tehnologie este utilizată de unități militare cu echipamente de înaltă calitate, fie portabile, fie staționare, cum ar fi sistemul rus Krasukha, care a fost recent distrus de Ucraina în Marea Neagră, potrivit Observatornews.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te