BRICS, o copie ieftină a UE. Putin "lansează" bancnota dictatorilor, deși nu are acordul celorlalți

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.10.2024 - 13:26
BRICS, o copie ieftină a UE. Putin "lansează" bancnota dictatorilor, deși nu are acordul celorlalți - Foto: Profimedia images
BRICS, o copie ieftină a UE. Putin "lansează" bancnota dictatorilor, deși nu are acordul celorlalți - Foto: Profimedia images

BRICS, o copie ieftină a UE. Putin "lansează" bancnota dictatorilor, deși nu are acordul celorlalți. La summitul BRICS din Kazan, Vladimir Putin a venit cu o bancnotă creată de ruși, în ciuda lipsei unui acord pentru o monedă oficială a blocului dictatorilor.

SHARE

Vladimir Putin a venit cu o "bancnotă" simbolică BRICS în cadrul summitului BRICS, care are loc în Kazan.

BRICS, o copie ieftină a UE. Putin "lansează" bancnota dictatorilor, deși nu are acordul celorlalți

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că liderul rus i-a înmânat ulterior macheta președintei Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, însă aceasta nu a fost mulțumită de aspectul bancnotei. 

"A fost făcută de unul dintre oamenii noștri, fie de la Camera de Comerț și Industrie, fie de altcineva. Nabiullinei nu i-a plăcut", a explicat Peskov, menționând că bancnota simbolizează munca comună a statelor membre BRICS.

Summitul din Kazan reunește peste 20 de lideri internaționali, în principal din Africa, America Latină și Asia. Blocul BRICS, format inițial din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a fost extins în acest an cu Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite.

Cu toate că nu s-a ajuns la un acord pentru crearea unei monede oficiale BRICS, Vladimir Putin continuă să promoveze inițiative menite să consolideze cooperarea economică între membrii blocului, pe modelul Uniunii Europene.

Citește și: "Cutremur" în NATO. Turcia cere aderarea la BRICS-ul Rusiei. Putin: "Vom sprijini această aspirație"

Alternativa rusească la SWIFT

Înainte de summitul actual, la Consiliul de Afaceri BRICS, desfășurat la Moscova în perioada 17-18 octombrie, a fost prezentat BRICS Pay, un sistem de plată online bazat pe cod QR. Acesta va permite, pe viitor, plăți cu carduri Visa și Mastercard în Rusia și, eventual, cu cardul Mir în afara țării.

Ambițiile lui Putin cu privire la BRICS vizează transformarea alianței într-o contrapondere la influența occidentală. Președintele rus a subliniat că BRICS abordează probleme de securitate globală, precum și chestiuni economice și financiare.

Citește și: Axa răului își adună forțele. Xi Jinping: „China este pregătită să i se alăture lui Putin”

"Membrii BRICS împărtășesc aceleași valori și contribuie la stabilitatea și securitatea globală", a declarat Putin.

Potrivit unui raport al The Economist, Putin urmărește să creeze un nou sistem global de plăți financiare, denumit Brics-Bridge, pentru a reduce dependența de dolarul american.

Cu toate acestea, realizarea acestui obiectiv nu este lipsită de provocări, iar oficialii occidentali se tem că sistemul ar putea fi utilizat pentru a evita sancțiunile economice impuse Rusiei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te