BREXIT/ Parlamentul britanic respinge a treia oară acordul cu UE

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.03.2019 - 19:09
Theresa May Foto: Guliver/ Getty Images

Parlamentul britanic a respins vineri, pentru a treia oară, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, relatează Reuters. În favoarea acordului s-au pronunţat 286 de deputaţi, iar împotriva documentului 344 de deputaţi.

SHARE

După vot, premierul britanic Theresa May şi-a exprimat profundul regret că acordul convenit cu Bruxelles-ul a eşuat, avertizând că implicaţiile vor fi ''grave''.

Ea a spus că singura opţiune juridică existentă în prezent este ieşirea din Uniunea Europeană în data de 12 aprilie şi a menţionat că nu este timp suficient pentru a conveni sau a ratifica un acord.

''Singura opţiune juridică acum este aceea că Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 12 aprilie. Peste numai 14 zile. Nu este timp suficient pentru a conveni, a legifera şi a ratifica un acord şi totuşi Camera (Comunelor) a spus clar că nu va permite ieşirea fără un acord. Aşadar, va trebui să convenim o cale alternativă de a avansa. Uniunea Europeană a declarat clar că orice amânare suplimentară va trebui să aibă un obiectiv clar şi să fie convenită în unanimitate de celelalte 27 de state membre înainte de 12 aprilie'', a spus May.

Ea a estimat că este aproape sigur că vor avea loc alegeri europene în Regatul Unit.

Şefa guvernului britanic a anunţat că luni, 1 aprilie, Camera Comunelor va continua dezbaterile pentru a vedea dacă există o majoritate stabilă pentru o anume alternativă cu privire la viitoarea relaţie dintre Londra şi UE.

''Desigur, toate opţiunile vor necesita acordul de retragere. Domnule preşedinte, mă tem că ne apropiem de limitele acestui proces în Camera Comunelor. Această Cameră a respins ''No Deal'' şi a respins ''No Brexit''. Miercuri ea a respins toate variantele de acord aflate pe masă. Iar astăzi a respins aprobarea doar a acordului de retragere şi continuarea unui proces cu privire la viitor. Acest guvern va continua să pledeze pentru un Brexit ordonat, aşa cum cere rezultatul referendumului'' din 2016, a încheiat premierul britanic. 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat pentru 10 aprilie un summit extraordinar al liderilor europeni, după votul de vineri al parlamentului britanic.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -