Boris Johnson și-a numit fratele, Jo, în Camera Lorzilor, după ce acesta a părăsit guvernul

DE Adelina Sahlean | 03.08.2020 - 10:38
Foto: Getty Images

Premierul britanic Boris Johnson i-a oferit fratelui său Jo un loc în Camera Lorzilor, o distincție de la care a fost exclus fostul președinte al Camerei Comunelor, John Bercow.

SHARE

Publicată vineri, 31 iulie, lista celor 36 de viitori membri noi ai camerei superioare a Parlamentului Britanic include mulți brexiteri. Numirea lor îi revine oficial reginei Elisabeta a II-a.

Jo Johnson, un fervent pro-european, părăsise guvernul fratelui său mai mare în septembrie anul trecut, invocând „interesul național” şi considerând prea radicală strategia premierului în privința dosarului fierbinte Brexit. Lista conține şi figuri ale partidului conservator, precum Ken Clarke sau fostul ministru al Finanțelor, Philip Hammond, care fuseseră excluse, împreună cu aproximativ 20 de rebeli, după ce votaseră cu opoziția laburistă în timpul unuia dintre numeroasele voturi cu privire la Brexit.

Fostul președinte al Camerei Comunelor, John Bercow, ale cărui tunătoare apeluri la ordine în timpul acelorași voturi pentru Brexit au făcut înconjurul lumii, nu se află pe listă. O schimbare a tradiției pentru acest personaj colorat, cu cravate ţipătoare, care a fost acuzat de parțialitate din partea conservatorilor din rândurile cărora a venit și că și-a hărțuit și tiranizat echipele, acuzații pe care le neagă cu tărie.

Este pentru prima dată în două secole când fostului „speaker” al Camerei Comunelor i-a fost refuzat locul pe băncile de piele purpurie ale Camerei Lorzilor.

Cu aceste noi sosiri, Camera Lorzilor ar trebui să depășească 800 de membri, desemnați pe viață, care pot totuși demisiona sau se pot retrage. „Numind o mulțime de foști deputați, loialiști ai partidului, și pe propriul său frate, prim-ministrul invită la o bătaie de joc totală. Faptul că se poate proceda astfel arată în ce măsură această cameră este un club privat”, a spus Darren Hughes, care conduce un organism care face campanie pentru reforma sistemului electoral britanic, Electoral Reform Society.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -