Boris Johnson, înfrângere umilitoare în Camera Comunelor. Va cere alegeri generale în octombrie

DE Adina Mutăr | 04.09.2019 - 01:13

Premierul Marii Britanii a suferit o înfrângere umilitoare în Camera Comunelor, în condițiile în care foști miniștri ai Cabinetului conservator s-au alăturat laburiștilor pentru a prelua controlul calendarului parlamentar, informează The Guardian.

SHARE

Johnson se declară pregătit să ceară parlamentarilor, miercuri, să sprijine alegeri generale în octombrie, după ce a pierdut în favoarea rebelilor care vizează blocarea unui Brexit fără acord.

Guvernul a pierdut votul cu 328 la 301 - majoritate de 27.

Johnson a descris legislația, întocmită de o coaliție de partide, incluzând principalii conservatori Oliver Letwin și Dominic Grieve, drept „proiectul de predare al lui Jeremy Corbyn”.

Johnson a căutat marți să-și asigure colegii de partid că este hotărât să încheie un nou acord Brexit cu UE27 și că parlamentarilor li se va acorda mult timp pentru a-l dezbate și aproba.

Dar se pare că mulți dintre conservatori au fost bulversați de decizia lui Johnson de a suspenda Parlamentul săptămâna trecută. Ei și-au exprimat îngrijorarea și cu privire la eșecul lui Johnson de a arăta vreo dovadă a unui progres concret în negocierile cu UE27.

Fostul cancelar Philip Hammond și fostul secretar al justiției, David Gauke, s-au numărat printre rebeli, precum și veteranul parlamentar (și nepotul lui Winston Churchill), Nicholas Soames.

Dacă Johnson prezintă miercuri o moțiune care solicită alegeri generale în temeiul Legii privind Parlamentele pe termen fix, va trebui să câștige cu o majoritate de două treimi în Comună.

Laburiștii doresc alegeri generale. Corbyn a declarat că va fi „încântat” să meargă la urne. Dar nu este clar dacă și-ar îndemna parlamentarii pentru a susține moțiunea depusă de Johnson, dacă aceasta nu include o dată fermă a alegerilor.

Surse guvernamentale au dezvăluit că se vehicula 15 octombrie ca zi de votare, mai degrabă decât  14 octombrie, după ce Consiliul Evreiesc al Deputaților a avertizat despre o suprapunere cu festivalul Succot.

Guvernanții au insistat că nu există riscul ca Johnson să schimbe data alegerilor ca să-și atingă ținta, un Brexit fără acord.

Laburiștii caută mijloace parlamentare de a fi de acord cu alegerile, prevenind în același timp un Brexit fără acord.

În timp ce unii dintre parlamentarii care susțin moțiunea rebelilor de marți vor să blocheze Brexit-ul de tot, alții ar dori să părăsească Uniunea Europeană cu un acord.

Un grup de parlamentari ai Muncii, inclusiv Stephen Kinnock și Gloria de Piero, intenționează să prezinte două amendamente la proiectul de lege de miercuri, solicitând ca întârzierea Brexit să fie utilizată pentru a asigura un acord - și un vot pe acordul de retragere al Theresa May - inclusiv pentru concesiile de ultim moment pe care le-a făcut cu puțin înainte de a fi obligată să demisioneze.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te