Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,81 %
Marcel Ciolacu 19,29 %
99,50 %
Elena Lasconi 19,07 %
George Simion 13,89 %
Click aici pentru rezultate complete

Bloomberg: Prețul gazelor a crescut cu 700% de la începutul anului. Cum poate fi el temperat

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.07.2022 - 09:47
Rusia ameninta cu sistarea livrarilor/ Foto: Profimedia Images
Rusia ameninta cu sistarea livrarilor/ Foto: Profimedia Images

Penuria de combustibil se răspândește în întreaga lume și afectează economia globală, amenințând în același timp cu recesiuni și un nou val de inflație, arată o analiză Bloomberg.

SHARE

Gazele naturale au devenit în prezent un combustibil care rivalizează cu petrolul în ceea ce privește geopolitica. Gazul natural este cel mai important produs din lume în acest moment. Este un factor cheie al inflației globale, care înregistrează salturi de preț extreme chiar și în raport cu standardele tensionate de acum ale piețelor.

Gazul natural a crescut cu aproximativ 700% în Europa de la începutul anului trecut, împingând continentul la un pas de recesiune. Gazul se află în centrul unei epoci de confruntare între marile puteri, una atât de intensă încât planurile de a lupta împotriva schimbărilor climatice au fost lăsate în urmă de guvernele occidentale.

Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis: Românii sunt mai bine apărați. Nu avem un plan de austeritate

Războiul din Ucraina a adus criza gazelor la un nou nivel, prin eliminarea unei părți cruciale a surselor de aprovizionare. Rusia reduce livrările prin conducte către UE, iar Bruxelles-ul spune că oricum nu vrea să mai cumpere combustibilul livrat de Moscova. Lupta pentru a umple acest gol se transformă într-o competiție la nivel mondial, în timp ce țările se întrec în a-și asigura stocurile de gaz natural lichefiat (GNL) înaintea iernii din emisfera nordică.

Principala conductă Nord Stream, care transportă gaz rusesc în Germania, urmează să fie închisă pentru întreținere pe data de 11 iulie pentru zece zile și există o teamă tot mai mare că Moscova nu o va redeschide.

Liderii G7 au convenit la summitul din Alpii Bavarezi de la finalul lunii iunie să dezvolte noi modalități de a reduce veniturile Rusiei din gaze naturale, care ajută la finanțarea războiului pornit în Ucraina, dar și să susțină noile investiții în GNL. În aceste condiții, țările mai sărace care au construit sisteme energetice în jurul gazului ieftin se luptă acum să-și permită achiziția de GNL.

Ponderea gazelor naturale importate în consumul total de energie

Grafic: Bloomberg

Experții spun că globalizarea pare să fie în retragere în mare parte a economiei mondiale, însă comerțul cu gaze se îndreaptă în direcția opusă. Gazul se globalizează rapid, dar nu suficient de repede.

Multe țări au apelat la gaze naturale ca parte a tranziției către o energie mai curată, deoarece încearcă să elimine treptat utilizarea combustibililor fosili mai poluanți precum cărbunele și, în unele cazuri, energia nucleară.

Citește și: VIDEO Un general explică ce face România dacă e atacată de ruși: „Nu ne vom uita cum cad rachete”

Marii producători, precum SUA, care au urcat rapid în topul exportatorilor de GNL pentru a rivaliza cu Qatarul ca cel mai mare exportator din lume, asistă la o cerere în creștere pentru producția lor.

44 de țări au importat GNL anul trecut, aproape de două ori mai multe decât acum un deceniu. Dar combustibilul este mult mai greu de transportat decât petrolul, deoarece trebuie să fie lichefiat în locuri precum uzina Freeport din Texas.

Tocmai acesta este motivul pentru care o explozie minoră la o instalație a avut un impact atât de mare.

Prețurile au explodat

Prețurile la gaze în Europa și Asia au crescut cu peste 60%. În această perioadă s-au înregistrat și noi reduceri de aprovizionare cu gază către Europa din partea Rusiei.

În aceeași perioadă, prețurile la combustibil au scăzut în SUA cu aproape 40%, deoarece întreruperea temporară a instalației a însemnat că mai mult din volumul de gaz pregătit pentru export a rămas disponibil pentru uz casnic.

Cum au crescut prețurile de referință ale gazelor naturale în Europa și Asia

Grafic: Bloomberg


Există deja o mulțime de semne de presiune extremă pe piață. Războiul și pandemia au tulburat prețul mărfurilor, de la grâu la aluminiu și zinc, dar nimic nu se compară cu volatilitatea groaznică a prețurilor la gaze la nivel mondial. În Asia, combustibilul este acum de trei ori mai scump decât acum un an.

În Europa, acesta este unul dintre principalele motive pentru care inflația tocmai a atins un nou record.

Gazele naturale rămân mai ieftine în SUA, dar chiar și acolo, contractele futures s-au dublat în acest an înainte de închiderea instalației Freeport din Texas.

Pentru a satisface cantitatea totală de cerere nouă va fi nevoie de un val masiv de investiții în aprovizionare. Acest lucru este deja în curs și a primit un impuls la reuniunea de săptămâna trecută a celor mai mari economii ale lumii occidentale, unde liderii G7 au promis că vor sprijini investițiile publice în proiecte de gaze, spunând că acestea sunt „necesare ca răspuns la criza actuală”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te