Bloggerul dizident belarus Roman Protasevich a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.05.2023 - 13:33
Roman Protasevici, oponent belarus - Foto: Profimedia Images

Un tribunal belarus l-a condamnat pe jurnalistul Roman Protasevici, la opt 8 de închisoare, pentru o serie de acuzații, ce includ complotul pentru lovitură de stat. Protasevici era editorul unui canal Telegram, Nexta, esențial în protestele din Belarus.

SHARE

Președintelui Belarus, Aleksandr Lukașenko, a fost puternic contestat în stradă, după victoria sa, în alegerile controversate din anul 2020.

Roman Protasevici, condamnat

Proteasevici a fost arestat în anul 2021, când autoritățile din Belarus au forțat avionul său, cu destinația UE, să aterizeze la Minsk. Incidentul a declanșat sancțiuni împotriva Regimului Lukașenko.

Tribunalul Districtual Minsk l-a găsit pe Protasevici vinovat de organizarea de revolte în masă, apeluri publice la acte de terorism, conducerea unui grup extremist și defăimarea lui Lukașenko, potrivit Belta, informează The Moscow Times.

Citeşte şi: Studenta Sofia Sapega, iubita jurnalistului Protasevici, urmează să fie pusă sub acuzare în Belarus

Protasevici a fost acuzat de săvârșirea a peste 1.500 de infracțiuni. Instanța i-a condamnat pe doi dintre foștii săi colegi, Stepan Putilo și Yan Rudik, la 20 de ani și, respectiv, 19 ani de închisoare, în contumacie.

Cei trei au fost acuzați că au publicat materiale, pe canalul de opoziție Telegram Nexta, „în executarea conspirației de a prelua puterea”.

În urma protestelor anti-Lukașenko din anul 2020, Protasevici și Putilo au fost plasați pe o listă de aşa-zişi extremiști, de către autoritățile din Belarus, în timp ce Nexta a fost etichetat ca organizație teroristă.

Citeşte şi: Clotilde Armand inițiază „mutarea” Ambasadei Belarusului la București pe Str. Roman Protasevici

„Regimul din Belarus își arată din nou disprețul față de justiție, condamnând 3 jurnaliști. într-un proces fals, de #PressFreedomDay”, a scris liderul opoziției în exil, Svetlana Tikhanovskaya, ca răspuns la sentințele celor trei bărbați.

Protasevici pare să fi adoptat o atitudine pro-guvernamentală, după ajungerea sa în detenție, spunând televiziunii de stat, într-un interviu despre care se crede că a fost făcut sub constrângere, că îl respectă pe Lukașenko, şi și-ar fi recunoscut vinovăția și nu mai vrea să se angreneze în politică.

Exod

Majoritatea activiștilor din opoziție, din Belarus, au fugit din țară, în urma represiunii brutale a lui Lukașenko, asupra protestatarilor, în 2020.

La începutul acestui an, Belarus a condamnat-o în contumacie pe Tikhanovskaya, care a pretins victoria la alegerile din anul 2020, la 15 ani de închisoare în lipsă.

Grupul de drepturi Viasna listează aproape 1.500 de prizonieri politici deținuți în prezent, în Belarus.

Lukașenko, care este la putere de aproape trei decenii, este un aliat-cheie al liderului rus Vladimir Putin și a permis Kremlinului să lanseze ofensiva pe scară largă, în Ucraina, de pe teritoriul său.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te