Bibi nu stă pe tușă. Israelul se pregătește pentru o lovitură preventivă asupra Iranului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.10.2019 - 00:32

Israelul își întărește apărarea și se pregătește pentru o lovitură preventivă asupra Iranului pe fondul temerilor că Teheranul plănuiește un atac de pe poziții aflate pe teritoriul Siriei și Irakului, a informat Radio Armata.

SHARE

Membrii Comitetului de Securitate și Afaceri Externe au fost convocați marți noapte pentru o ședință de urgență.

Primul ministru Benjamin Netanyahu l-a numit miercuri pe Avi Dichter în funcția de ministru adjunct al Apărării. Dichter, fost director Shin Bet, a ocupat până de curând funcția de președinte al Comitetului de Securitate și Afaceri Externe al Knesset.

Avi Dichter a numit Iranul și brațele sale Hamas și Hezbollah cele mai mari pericole la adresa securității Israelului și a prezis că Orientul Mijlociu va trece prin „tensiuni tectonice” din cauza acestora.


Citând surse militare, Radio Armata anunța că Israelul își concentrează capacitățile de apărare pe rachete de croazieră cu rază medie și atac cu drone, iar în același timp plănuiește un atac preventiv ca să dejoace planurile iraniene.


Un raport militar publicat de Reuters arăta că Teheranul a expediat rachete către aliații săi în urma mai multor atacuri aeriene asupra trupelor iraniene din Siria pe care le-a atribuit Israelului, asupra căruia vrea să-și îndrepte rachetele.


Ultimul atac a fost raportat marți noaptea, într-o zonă controlată de regimul Assad și miliții șiite susținute de Iran, la aeroportul Hamdan, în apropierea orașului Abu Kamal, (regiunea estică a Deir Ez-Zor). Acolo se află un coridor strategic între Irak și Siria folosită de forțele iraniene și milițiile șiite loiale lor pentru a-și fortifica pozițiile.

Forțele siriene și milițiile susținute de Iran au început să transfere echipamente și materiale către Abu Kamal, în scopul construirii unui pod peste râul Eufrat, potrivit presei locale Deir ez-Zor 24.

Raportul militar nota că rachetele expediate de Iran acoliților săi au o rază de acțiune cuprinsă între 200 și 700 de kilometri, distanța compatibilă cu orașul Israel Tel Aviv și capitala Arabiei Saudite, Riad, dacă rachetele sunt lansate din sudul sau vestul Irakului.


Retragerea trupelor americane din Siria, unde controlau puncte de trecere Siria-Irak, pe unde se aprovizionau milițiile șiite, a fost o preocupare esențială în Israel, unde se pune problema misiunii de a apăra țara împotriva amenințării iraniene chiar și prin lovituri preventive.


O altă preocupare majoră care grăbește planul de a ataca preventiv este ceea ce se întâmplă în Liban. Manifestările violente antiguvernamentale s-au răspândit miercuri în sud, unde protestatarii s-au confruntat cu trupele armate în Nabatea. În Beirut, au loc proteste masive, fiind asediată Banca Centrală. Principalele autostrăzi au rămas blocate.


În acest context, s-a raportat că generalul iranian Qassem Soleimani, șeful Al Qods și strategul pentru toate operațiile militare din Orientul Mijlociu, a sosit la Beirut pentru a „coopera” la suprimarea protestelor.


Unele surse raportează că, Consiliul de Securitate Național al Iranului a decis că a venit momentul să intervină în criza libaneză, întrucât pune în pericol interesele Teheranului în Liban, în special prin Hezbollah, brațul armat al Iranului.


Israelul nu mai poate spera că va forma rapid o coaliție înainte de atacurile plănuite ale Teheranului și este posibil să acționeze unilateral, așa cum arată surse militare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te