Belarus răspunde sancțiunilor SUA: mai puțini diplomați americani la Minsk, vize date mai greu

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.06.2021 - 23:01
Belarus răspunde sancțiunilor SUA: mai puțini diplomați americani la Minsk, vize date mai greu. În imagine, ambasadorul american la Minsk, Julie Fisher/FOTO: by.usembassy.gov

Belarus a decis să reducă personalul ambasadei SUA, să înăsprească procedurile pentru eliberarea de vize şi să revoce decizia privind autorizarea Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

SHARE

Totul, ca răspuns la sancţiunile impuse de SUA împotriva unor întreprinderi din industria petrochimică belarusă, informează joi TASS, Reuters şi AFP.

Citește și: EXCLUSIV Interlopul Rechinu este protejat în Mexic. Nu poate fi extrădat chiar dacă a fost arestat

"Astăzi a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe însărcinatul cu afaceri al SUA în Belarus, care a fost informat despre contramăsuri. Inclusiv despre reducerea personalului diplomatic şi tehnico-administrativ al misiunii diplomatice americane, înăsprirea procedurilor pentru eliberarea vizelor, limitarea activităţii specialiştilor americani în Belarus pe bază temporară. De asemenea, am revocat decizia privind activitatea USAID", a anunţat secretarul de presă a MAE belarus, Anatoli Glaz, într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Belarus răspunde sancțiunilor SUA

Potrivit lui Glaz, măsurile luate de Minsk sunt "punctuale şi menite să transmită un semnal ferm SUA referitor la lipsa de perspectivă a presiunilor şi constrângerii în relaţiile cu Belarus". "Ca şi până acum, noi nu dorim o escaladare şi suntem gata să continuăm contactele cu partea americană în baza principiilor de echitate şi respect reciproc", a adăugat secretarul de presă a MAE belarus.

Anatoli Glaz a subliniat că acţiunile SUA la adresa întreprinderilor belaruse sunt "ilegale, contravin legislaţiei internaţionale şi sunt menite să exercite presiune asupra unui stat suveran". Potrivit afirmaţiilor sale, aceste acţiuni "aduc prejudicii colectivelor de angajaţi ale întreprinderilor vizate - cetăţeni belaruşi simpli".

Citește și: Călăuza Alinei Bica l-a dat de gol, în Italia, pe interlopul care spunea că-i dă droguri lui Smiley

Statele Unite au confirmat vineri o serie de sancţiuni împotriva Belarusului, după deturnarea la Minsk a unui avion Ryanair cu destinaţia Vilnius şi arestarea unui jurnalist de opoziţie aflat la bordul acestuia. Sancţiunile economice ale SUA împotriva a 9 întreprinderi de stat din Belarus, reintroduse în aprilie în urma reprimării protestelor pro-democraţie, au intrat în vigoare pe 3 iunie.

În urma alegerilor contestate din 2006, Washingtonul a interzis orice tranzacţie cu aceste companii. Trezoreria SUA a suspendat apoi aceste sancţiuni în 2015, salutând unele progrese, dar executivul american a avertizat la sfârşitul lunii martie că această suspendare ar putea să nu fie reînnoită.

Liderii europeni au cerut, de asemenea, pregătirea unor sancţiuni economice sectoriale pentru a lovi financiar regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. Ele ar urma să fie prezentate miniştrilor de externe ai ţărilor din UE cu prilejul reuniunii lor din 21 iunie din Luxemburg, arată Agerpres.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.