Șase luni de lupte crâncene pentru Bakhmut. Cum s-a mutat linia frontului (hartă)

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.01.2023 - 16:00
Rușii și ucrainenii se luptă crâncen pentru fiecare palmă de teren- Foto: anews.com

Al Jazeera a cartografiat bătălia pentru orașul Bakhmut, la șase luni de la declanșarea ostilităților, pe măsură ce luptele împotriva forțelor ruse se intensifică.

SHARE

Orașul Bakhmut, situat în prima linie în estul Ucrainei, a fost în centrul luptelor intense de luni de zile.

Bătăliile au devenit mai acerbe săptămâna aceasta, dar forțele Ucrainei par să reziste în fața rușilor, care au susținut recent că au capturat orașul minier de sare din apropiere, Soledar - o victorie pe care Kievul o neagă.

Dacă forțele ruse sau mercenarii Wagner care luptă și în estul Ucrainei reușesc să cucerească Bakhmut, căderea acestuia ar marca cea mai semnificativă victorie a Moscovei după luni de eșecuri umilitoare.

Orașul, renumit pentru producția sa de vin, este relevant din punct de vedere simbolic pentru ucrainenii pentru care „Păstrează Bakhmut-ul” este acum un slogan popular.

Populația dinainte de război a orașului era de aproximativ 70.000. Astăzi, aproximativ 2.000 de civili au rămas în oraș; mulți supraviețuiesc în condiții mizerabile pe măsură ce conflictul se dezlănțuie.

Charles Stratford de la Al Jazeera, raportând la aproximativ un kilometru distanță de Bakhmut, a spus că locuitorii își riscă ocazional viața pentru a ajunge la un centru de voluntariat în inima orașului pentru a obține mâncare și băuturi calde.

„Nu a existat nicio alimentare cu apă în oraș din octombrie și nicio energie electrică din august”, a spus el.

După ce forțele ruse au capturat orașele Severodonețk și Lisichansk din regiunea Lugansk în iunie și iulie, Moscova a început o ofensivă nemiloasă asupra lui Bakhmut din regiunea vecină Donețk.

A folosit tactici familiare, avansând cu atacuri terestre distructive asupra așezărilor de la sud de oraș.

La sfârșitul lunii iulie, Moscova a obținut câștiguri teritoriale în jurul Bakhmut și Avdiivka, preluând controlul centralei termice Vuhlehirska la sud-est de Bakhmut. Rusia a confiscat, de asemenea, baricade ucrainene în jurul minei de cărbune Butivka, la sud-vest de Avdiivka, după retragerea Ucrainei din zonă.

Până în august, forțele și mercenarii rusești cu Grupul Wagner apăsau spre Bakhmut cu atacuri aeriene și bombardamente sporite. Mercenarii Grupului Wagner au spart și ei apărarea ucraineană de la periferia de est a lui Bakhmut.

Până în octombrie, trupele ruse au reușit să pătrundă în suburbiile de nord-est și de sud ale lui Bakhmut, dar au fost forțați în cele din urmă de contraatacuri ucrainene.

Până în noiembrie, când Bakhmut a îndurat baraje necontenite de artilerie rusă, bătălia se transformase într-un război de tranșee și sute de oameni erau raportați morți și răniți în fiecare zi de ambele părți.

Kievul a spus că Rusia suferă pierderi grele și că mulți dintre cei uciși aparțin grupului Wagner. Evgheni Prigojin, șeful Wagner, s-a oferit să grațieze condamnații dacă se alătură grupului și luptă șase luni. 

Deoarece niciuna dintre părți nu a obținut câștiguri semnificative, civilii au fost forțați să se adăpostească în subsoluri predispuse la inundații.

Până la sfârșitul lunii noiembrie, forțele ruse au avansat pe frontul sudic al Bakhmut, cucerind așezări precum Ozarianivka, un sat la 15 km (9 mile) sud-vest de oraș.

Chiar și așa, conform Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), progresele rusești de la acea vreme erau puțin probabil să genereze „efecte la nivel operațional”.

Pe 20 decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Bakhmut, unde i-a îndemnat pe luptătorii ucraineni să-și mențină moralul.

Citește și: Cutremur pe piața cripto. Creditorul Genesis a depus actele pentru faliment după prăbușirea FTX

Capturarea Soledar

Pe 13 ianuarie, Moscova a declarat că forțele sale au preluat controlul asupra orașului ucrainean minier din apropiere, Soledar, după săptămâni de lupte intense.

Ministerul rus al Apărării a declarat că capturarea a fost posibilă datorită „bombardamentului constant al inamicului” al Moscovei, folosind rachete, artilerie și avioane.

Kievul neagă că Soledar a fost capturat și spune că trupele ucrainene rezistă.

Ministerul rus a spus că controlul lui Soledar va permite forțelor sale să întrerupă liniile de aprovizionare ale Ucrainei în Bakhmut și apoi „bloca și încercuiește unitățile ucrainene de acolo”.

Citește și: VIDEO Cum poți să decontezi bacșișul și ce ne mai așteaptă când intrăm într-un restaurant

Capturarea Bakhmut ar deschide, de asemenea, o rută pentru ca forțele ruse să continue spre Kramatorsk și Sloviansk, bastionuri ucrainene din regiunea Donbas, pe care Moscova speră să le preia controlul în întregime.

Un soldat ucrainean care s-a identificat drept Serghei a declarat AL Jazeera că forțele terestre ruse au lansat atacuri masive împotriva pozițiilor Kievului în ultimele luni.

„Ei își trimit trupele în valuri asemănătoare”, a spus Serghei. „Nu îi putem opri de fiecare dată pentru că avem mai puțini bărbați și, din păcate, am pierdut mulți bărbați.”

În vizita sa în prima linie, Zelenski a spus că Rusia a suferit și multe victime: „Întregul ținut de lângă Soledar este acoperit de cadavrele ocupanților și de cicatricile loviturilor. Așa arată nebunia.”

Descrisă drept una dintre cele mai sângeroase campanii ale războiului, bătălia pentru Bakhmut continuă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te