Bărbatul care a supraviețuit bombei nucleare de la Hiroshima: Orașul era o furtună de foc. Ardea tot

DE Daniel Toșa | 20.05.2023 - 13:10
Atacul nuclear de la Hiroshima - Foto: Profimedia Images

Bărbatul care a supraviețuit atacului nuclear de la Hiroshima, care pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial, povestește clipele de coșmar prin care a trăit. Acum, amenințările nucleare ale lui Putin i-au trezit "demonul de foc" care-i readuce totul în memorie.

SHARE

Totul a început cu o lumină orbitoare și un bum asurzitor. Apoi a venit unda de șoc, aruncându-i pe toți în aer și trimițându-le în piele cioburi de sticlă de la ferestrele care au explodat.

Abia mai târziu, în timp ce își croiau drum prin peisajul infernal în care se afla cândva orașul lor înfloritor, supraviețuitorii și-au dat seama că au fost norocoși, însă coșmarul era doar la început.

Povestea unui supraviețuitor al atacului nuclear de la Hiroshima

"Erau incendii peste tot, orașul era o furtună de foc. Cerul albastru a devenit gri, iar noaptea era neagră. Am căutat-o pe mama, plângând în timp ce ploaia neagră ne uda", își amintește Okihiro Terao.

Atunci au apărut "fantomele". Forme umane cu trăsături nedefinite care ieșeau din întuneric, contorsionându-se și gemând de durere în timp ce se întindeau spre cei vii. Aceste figuri ciudate nu puteau fi oameni, își amintește Terao că se gândea în vârstă de 4 ani.

"Înfățișarea lor - era greu de văzut cine erau - erau de nerecunoscut. Cred că de aceea am fost atât de speriat", spune Terao, acum în vârstă de 82 de ani.

Atacul nuclear de la Hiroshima - Foto: Profimedia Images

Aceste amintiri de coșmar sunt din Hiroshima, Japonia, la 6 august 1945. Tânărul Terao tocmai supraviețuise primului atac nuclear din lume.

Amenințările nucleare ale Rusiei retrezesc coșmaruri de foc

"Amenințările abia voalate ale Rusiei de a folosi arme nucleare reamintesc lumii că escaladarea conflictului - din greșeală, intenție sau calcul greșit - este un risc teribil. Posibilitatea ca conflictul să scape de sub controlul oricui rămâne ridicată", a declarat în ianuarie Bulletin of Atomic Scientists, atunci când și-a actualizat Ceasul Apocalipsei, o măsură a cât de aproape crede că este lumea de acel dezastru nuclear.

Citește și: Putin pregătește Rusia pentru un război nuclear. Franța, Polonia, Marea Britanie, declarate „ținte”

Pentru Terao, ideea că lumea se îndreaptă cu pași repezi spre coșmarul la care abia a supraviețuit este de neînțeles.

"Cred că este o nebunie că Rusia amenință că va folosi arme nucleare - doar verbalizarea gândului mă face să transpir, iar când rostesc aceste cuvinte, sângele mi se urcă în cap", spune el la CNN.

Ziua în care cerul a devenit negru

Pe atunci, Terao locuia împreună cu mama și cei doi frați ai săi într-o cameră închiriată la etajul doi, la aproximativ patru kilometri nord de oraș.

El și unul dintre frații săi se jucau afară când au văzut lumina orbitoare și s-au întors și au fugit spre ușa casei lor.

Atacul nuclear de la Hiroshima - Foto: Profimedia Images

Citește și: Propagandistul lui Putin amenință omenirea: „Dacă Rusia pierde războiul, luăm cu noi întreaga lume”

Abia când au ajuns la ea, câteva momente mai târziu, unda de șoc a exploziei i-a ridicat din picioare.

Sticla de la ferestrele sparte le-a împroșcat corpurile. "Am plâns atât de mult", își amintește Terao.

Dar ei erau "cei norocoși" - printre foarte puținii a căror casă nu se prăbușise.

S-au repezit la etaj, unde au găsit-o pe mătușa lor strângându-l în brațe pe fratele lor mai mic, dar nu au putut să o găsească pe mama lor. Aceasta plecase în acea dimineață pentru a lua câteva lucruri din vechea lor locuință, aflată la doar 300 de metri de ceea ce este cunoscut acum sub numele de Gembaku sau domul bombei A, faimos pentru că este singura clădire din zona imediată care a supraviețuit exploziei.

Împreună cu mătușa lor, băieții s-au îndreptat spre zona zero pentru a o găsi.

În timp ce mergeau, supraviețuitori acoperiți de arsuri curgeau în direcția opusă. Incendiile ardeau peste tot în jur și o ploaie neagră a început să cadă.

În mod miraculos, băieții au auzit vocea familiară a mamei lor, Shizuko, strigând.

Îngrijorată de lucrurile pe care le lăsase în urmă în fosta lor reședință, mama lui Terao plecase în ziua bombardamentului atomic pentru a mai aduna câteva lucruri. Se afla la 1.000 de metri de casa lor când bomba a explodat.

Atacul nuclear de la Hiroshima - Foto: Profimedia Images

"Se auzea ca mama mea, dar nu știam unde era. Apoi vocea a început să se simtă mai aproape - atunci a izbucnit toată emoția pe care o înăbușisem și am început să plâng", spune el.

"Se părea că mama mea a recunoscut figura mătușii mele... ne-a găsit, mai ales că erau atât de puțini oameni care veneau în acea direcție".

Reunită în sfârșit, familia s-a îndreptat spre camera închiriată. Odată ajunși acolo, nenumărați supraviețuitori care erau atât de arși încât păreau "fantome" pentru tânărul Terao au intrat în flux, cerându-le ajutorul.

Terao, în vârstă de 4 ani, s-a retras speriat într-un colț al camerei. Shizuko - deși ea însăși grav rănită - i-a spus fiului ei că nu poate refuza oamenii aflați în nevoie.

"Casa noastră a fost arsă, vaporizată. Nimeni nu mai era în viață"

A doua zi, băieții și mama lor au încercat din nou să găsească fosta lor casă, care se afla la doar 300 de metri (lungimea a trei terenuri de fotbal) de zona zero. Pe atunci, ei nu și-au dat seama că se expun și mai mult pericolului de expunere la radiații.

"Casa a fost arsă, vaporizată", spune Terao. "Cei mai buni prieteni ai mamei mele, cunoștințe, nimeni nu mai era în viață. Singurul lucru care a supraviețuit din acea zonă a fost familia noastră. Ne-am gândit că am fost norocoși că am supraviețuit".

Cu toate acestea, adevărata amploare a pagubelor din acea zi se resimte și astăzi. În anii care au urmat, ambii frați ai lui Terao și mama sa au fost diagnosticați cu cancere despre care se crede că au legătură cu radiațiile. În timp ce frații săi au supraviețuit, mama sa nu a supraviețuit.

Acum, Terao se uită la Ucraina și Rusia și la alte riscuri de securitate în creștere pe glob și își face din nou griji pentru lume.

El notează că atât China, cât și Coreea de Nord au programe de arme nucleare și că Japonia a propus dublarea bugetului pentru apărare.

"Japonia crede că are nevoie de arme pentru a-și proteja poporul. Există o dilemă. Nu există un răspuns ușor", recunoaște el.

Și totuși, pentru un om care a supraviețuit unui atac cu bombă atomică, faptul că planeta rămâne în pericol de armaggedon nuclear este greu de acceptat.

"De ce mai avem aceste lucruri în secolul XXI?". se întreabă Terao.

"Mă întreb dacă voi muri fără să văd o lume fără arme nucleare", adaugă el. "Mă simt atât de rușinat când mă gândesc la asta", spune japonezul care a supraviețuit atacului nuclear de la Hiroshima.

Primul atac nuclear din istoria omenirii

În acea dimineață, la ora locală japoneză 8:15 a.m., Enola Gay, o Superfortress B-29 a Forțelor Aeriene ale Armatei SUA, a aruncat o singură bombă asupra orașului și a celor aproximativ 350.000 de locuitori.

Bomba respectivă a explodat la 580 de metri deasupra Hiroshimei, ucigând instantaneu zeci de mii de oameni; unii s-au vaporizat la temperaturi care au atins între 3.000 și 4.000 de grade Celsius.

Acesta a fost doar începutul. Sute de mii de oameni aveau să moară în zilele, săptămânile, lunile și anii care au urmat; victimele arse până la nerecunoaștere - "fantomele" din memoria lui Terao - și cei care au murit încet din cauza rănilor legate de radiații, un fenomen nou pe care lumea încă nu-l înțelegea.

Simbolistica G7 de la Hiroshima în triada nucleară a lui Putin

Astăzi, aproape 80 de ani mai târziu, în timp ce liderii mondiali se îndreaptă spre Hiroshima pentru summitul Grupului celor Șapte din acest weekend, amintirile lui Terao au revenit cu totul.

Pe agenda liderilor celor mai mari democrații ale lumii, care se întâlnesc în acest oraș extrem de simbolic, se află invazia Rusiei în Ucraina, președintele ucrainean Volodimir Zelenski fiind așteptat să participe personal la summit.

Summitul G7 de la Hiroshima - Foto: Profimedia Images

Potrivit organismului de supraveghere Bulletin of Atomic Scientists, invazia neprovocată a Moscovei asupra vecinului său a dus lumea mai aproape de o catastrofă nucleară decât oricând din 1945 încoace.

Președintele rus Vladimir Putin, care este responsabil de cel mai mare arsenal nuclear din lume (cu 4.477 de bombe nucleare, față de 3.708 ale SUA, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm), și-a intensificat în mod repetat retorica privind disponibilitatea de a-și folosi armele nucleare.

Și, având în vedere că invazia sa neprovocată nu i-a ieșit cum a vrut, unii se tem de ceea ce ar putea recurge un Putin încolțit, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te