Avertismentul care poate prevesti Al Treilea Război Mondial. Șeful ONU: "Lumea noastră se destramă"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.09.2023 - 09:27
Antonio Guterres, Secretarul General al ONU - Foto: Profimedia Images

Summit-ul a debutat cu un avertisment serios din partea Secretarului General al ONU, într-un moment în care lumea se confruntă cu cele mai intense conflicte violente din ultimii 80 de ani.

SHARE

"Lumea se Dezintegrează. Tensiunile geopolitice cresc, iar provocările globale devin tot mai presante. Totuși, parem să fim incapabili să ne unim pentru a răspunde, spune Antonio Guterres, Secretarul General al ONU.

Avertismentul care poate prevesti Al Treilea Război Mondial. Șeful ONU: "Lumea noastră se destramă"

Una dintre intervențiile cele mai critice a fost cea a președintelui Turciei, Recep Erdogan. Acesta a adus acuzații serioase Uniunii Europene, acuzând-o de ipocrizie din cauza refuzului de a permite aderarea Turciei la blocul comunitar timp de aproape 40 de ani. Erdogan a criticat și marile puteri pentru incapacitatea de a oferi soluții la problemele majore ale lumii.

"Suntem de acord cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, în privința faptului că instituțiile create după Al Doilea Război Mondial nu mai reflectă realitatea lumii de azi. Acest lucru subliniază apelul nostru pentru o lume în care nu doar cinci puteri să conducă.

Citește și: VIDEO Război în direct. Armata azeră atacă pozițiile armene cu drone turcești și rachete israeliene

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite nu mai este un scut de securitate, ci o zonă de conflict pentru cele cinci mari puteri globale", a spus Erdogan.

Ucraina acuză Rusia de genocid

Chiar dacă Vladimir Putin nu a participat personal la Adunarea Generală a ONU, numele său a fost pe buzele tuturor. Într-un discurs remarcabil, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat din nou Rusia de genocid.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Avem numele a zeci de mii de copii și dovezi pentru sute de mii de copii răpiți și ulterior deportați de Rusia din teritoriile ocupate ale Ucrainei. Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru această crimă."

Citește și: Polonia s-a supărat pe Ucraina și nu-i mai dă nicio armă. Declarațiile care au aprins scandalul

Rusia a transformat Marea Neagră într-o zonă de conflict

De la tribuna ONU, președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă: Rusia a transformat Marea Neagră într-o zonă de conflict, cerând ajutorul aliaților.

Klaus Iohannis, președintele României: "Regiunea noastră extinsă a Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva consecințelor războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, inclusiv a războiului lor hibrid și a interferențelor malefice. La nivel intern, România a susținut în mod constant necesitatea soluționării așa-numitelor războaie înghețate de lungă durată."

Peste 100 de milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locurile natale în acest an din cauza conflictelor sau schimbărilor climatice - cel mai mare număr din istorie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te