Au fost războinicele luminii. Poveștile eroinelor ucrainene care au pierit pe front apărându-și țara

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.03.2023 - 11:42
„Au fost războinicele luminii" Poveștile eroinelor ucrainene care au pierit pe frot apărându-și țara - FOTO: Profimedia Images

Femeile ucrainene luptă cot la cot cu bărbații lor împotriva invadatorilor ruși ăși riscă viața pentru a livra ajutoare în cele mai fierbinți locuri de pe front. Aceste adevărate războinice sunt un exemplu de curaj pentru întreaga lume.

SHARE

Ziua de 8 martie este un prilej de bucurie pentru toate femeile din lume. Numai că la doar câțiva km de țara noastră reprezentantele sexului frumos luptă cot la cot cu bărbații lor pentru a-și elibera țara de invadatorii ruși.

„Au fost războinicele luminii" Poveștile eroinelor ucrainene care au pierit pe frot apărându-și țara

Yana Rykhlitska, supranumită "Îngerul soldaților din iadul de la Bakhmut " în vârstă de doar 29 de ani lucra o companie de asigurări înainte de război.

După ce a început invazia la scară largă, ea s-a oferit voluntar, ajutând civilii și militarii. Apoi s-a înrolat voluntar în Forțele Armate Ucrainene și a lucrat ca medic la centrul de stabilizare din orașul Bakhmut.

Imagine

FOTO: Twitter/@DefenceU

Prietenii și cunoscuții Yanei spun că ea a făcut totul de dragul victoriei, și-a riscat viața pentru a-i ajuta pe răniți.

„E greu de spus câți soldați răzniți au fost la Bakhmut”, spunea Yana. Când o prietenă a întrebat-o cum merge traba în orașul asediat de 8 luni de zile de ruși, Yana a spus: "Mă distrez, încă întreagă". 

Tânăra activa ca voluntar și paramedic în cadrul Brigăzii 93 Mecanizate Kholodnyi Yar când ambulanța care ajuta la evacuarea răniților în care se afla a fost atacată brutal de ruși. Rykhlitska, a fost ucisă în apropiere de orașul Bakhmut.

Valentina Pushich, la 41 de ani a renunțat la slujba sa de manager la o companie internațională de transport pentru a servi în Forțele Armate ale Ucrainei.

Ea a salvat soldați pe cele mai fierbinți fronturi din 2016. Ea a fost împușcată la 27 februarie 2022 în apropiere de orașul Brovary, regiunea Kiev, în timp ce se îndrepta să ridice un apărător rănit. A lăsat în urmă o mamă și o fiică. 

"Întotdeauna a realizat ceea ce și-a propus, încă de când era copil. Întotdeauna a visat să fie utilă oamenilor, ca viața ei să nu fie irosită", își amintește Nina Berenok, mama Valentynei. 

 

FOTO: Pravda.ua

Valentina a servit în Brigada 72 Mecanizată Separată, denumită după Zaporojenii Negri. Ea a mers la Avdiivka, în regiunea Donețk, la câteva luni după ce s-a alăturat lor, într-o perioadă în care în acea zonă aveau loc lupte crâncene. A primit pseudonimul "Romashka" ("Margareta" în ucraineană - n.r.).

La 27 februarie 2022, Valentyna a fost atacată de focuri de armă în timp ce se îndrepta să ridice un rănit. A fost ucisă, împreună cu șoferul. 

Ilona Kurovska, în vârstă de 45 de ani, fostă directoare a Institutului de Legislație al Parlamentul ucrainean, a organizat livrarea de ajutoare în satul Klavdiievo-Tarasove din districtul Bucha al regiunii Kiev la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

Ea a fost ucisă la 24 martie 2022, când mașina sa a trecut peste o mină. Corpul ei a fost găsit la 2 aprilie, după eliberarea regiunii Kiev.

Mama Ilonei, Iryna Kurovska, spune că a observat pentru prima dată compasiunea fiicei sale când aceasta avea doar doi ani.

 

Ilona Kurovska - FOTO: Pravda.ua

La școală, Ilona a fost o elevă excelentă, care primea un certificat de performanță la sfârșitul fiecărui an școlar. 

După ce a terminat școala, Ilona a studiat istoria la Universitatea Națională Taras Șevcenko din Kiev. Mai târziu, ea a obținut și o diplomă în economie. Și-a susținut tezele de doctorat și de doctorat în domeniul dreptului internațional. Ea și-a primit doctoratul la 1 februarie 2022. 

În prima zi a invaziei, Ilona a ajuns în Klavdiievo-Tarasove, un sat în care petrecuse mult timp cu bunicii ei în copilărie. În a patra zi a războiului de amploare, când localitatea a fost ocupată în întregime, ea a organizat apărarea teritoriului.

Mâncare, căști și medicamente au fost cărate pe lângă posturile inamice. A însoțit civilii care doreau să părăsească teritoriul ocupat prin câmpuri și păduri.

"Bucătăria era cartierul nostru general, iar radiourile funcționau non-stop. Clădirea tremura din cauza exploziilor, iar acolo nu exista apă sau electricitate. I-am cerut fiicei mele să plece, pentru că era înfricoșător", își amintește mama Ilonei.

"Ea a refuzat categoric, spunând: "O să te scot eu de acolo, dar în ceea ce mă privește, aceasta este slujba mea". Bineînțeles că am rămas și eu", spunea eroina Ilona.

Pe 21 martie, când Ilona a pornit la drum pentru a livra medicamente și alimente pentru copii consătenilor săi a fost ultima dată cănd a fost auzită în viață.

Mai târziu, s-a dovedit că, pe 24 martie, mașina Ilonei a trecut peste o mină și a explodat. Luptătorii apărării teritoriale au găsit-o după ce regiunea Kiev a fost eliberată. Un alt voluntar, în vârstă de 24 de ani, a fost ucis în mașină împreună cu Ilona. Ea a încercat să aplice un garou pentru a-l salva înainte de a muri, potrivit pravda.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te