Phishing-ul a fost mult timp o modalitate obișnuită de a determina un destinatar să dezvăluie date personale. În principal, funcționează în felul următor: Primiți un e-mail de la o sursă presupusă a fi de încredere - de exemplu, angajatorul dumneavoastră - care vă solicită să faceți clic pe link și să vă familiarizați cu noile reglementări care intră în vigoare în săptămâna următoare.
Sunteți curios de conținut, așa că faceți clic pe link, care vă cere să vă conectați la sistemele companiei (pare logic, nu-i așa?). După ce completați câmpurile, apăsați enter și nu se întâmplă nimic, ați fost victima unui phishing. Un pic cam târziu pentru a înțelege că ai făcut o greșeală.
Dar, ca să vă spun mai multe, este una dintre cele mai banale strategii de phishing; în zilele noastre, există metode de phishing mult mai creative, imaginile fiind printre cele mai eficiente.
Inocente la prima vedere, imaginile de phishing pot reprezenta un mare pericol. Și, cel mai interesant, conceperea imaginilor de phishing nu necesită neapărat intruziunea directă a hackerilor. Aceștia pot crea un instrument care să facă toată munca de teren în locul lor, astfel încât mulți oameni nici măcar nu vor ști dacă imaginile atașate includ viruși.
Prin urmare, este de o importanță vitală să folosiți un antivirus de încredere în timp pentru a vă asigura că e-mailul este lipsit de bug-uri și alte elemente dăunătoare. Dar nu numai atât. De asemenea, trebuie să acordați o atenție deosebită imaginilor adăugate la e-mailurile primite.
Deci, se ridică întrebarea principală: Puteți detecta imaginile de phishing din e-mailuri înainte ca hackerii să vă acceseze datele? Haideți să aflăm împreună.
Nu vă fie teamă să deschideți și să citiți e-mailul
Nu veți putea să identificați imaginile și dacă acestea conțin elemente de phishing decât atunci când deschideți e-mailul. Citirea e-mailului în sine nu este periculoasă. Dacă sistemul dvs. este actualizat, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la conținutul e-mailului și la atașamente. Doar după ce deschideți e-mailul puteți detecta dacă imaginile sunt de phishing.
Dezactivați opțiunea de afișare automată a imaginii
Dezactivarea unei opțiuni de afișare automată a imaginii este primul lucru pe care ar trebui să-l faceți pentru a fi în siguranță. Aplicațiile moderne de e-mail, precum Gmail sau Outlook sunt avansate în măsura în care fac toată treaba murdară, eliminând automat șansele de a primi imagini de phishing. Aceasta vă va permite să citiți e-mailul și să fiți sigur de securitatea dumneavoastră digitală.
Verificați e-mailul și detaliile acestuia și treceți cursorul peste imagine
Hackerii nu se feresc să folosească trucuri murdare pentru a-și atinge obiectivele finale. Nu numai că trimit e-mailuri de la adrese aparent credibile, de exemplu, care diferă de o companie autentică doar printr-un singur simbol, dar camuflează și imagini de phishing cu un conținut care îndeamnă la reflecție. Mulți oameni cad în capcana textelor atrăgătoare; fiind impresionați, completează fraza finală atrăgătoare "faceți clic pe imagine pentru a afla mai multe" și iată că parolele lor au ajuns pe mâini greșite.
Mai exact, cel mai eficient mod de a verifica imaginile de phishing este să parcurgeți mai întâi e-mailul și detaliile acestuia și apoi să parcurgeți imaginea. Nu faceți clic pe imagine! Chiar dacă sunteți sută la sută sigur că e-mailul este de încredere, cel mai bine este să verificați de două ori imaginea. Pur și simplu treceți cursorul peste imagine și spuneți-ne - vedeți vreun link încorporat? Dacă da, priviți-l cu atenție. Imaginile de phishing includ, de obicei, linkuri care sunt similare cu site-urile oficiale.
A declanșat e-mailul un filtru de spam?
Nu se poate nega faptul că filtrele de spam sunt înșelătoare și pot considera că e-mailurile trimise de site-uri web cu autoritate sunt spam, trimițându-le mai departe într-o cutie respectivă. Așadar, nu uitați să vă revizuiți căsuța de spam, deoarece acolo puteți găsi e-mailuri mult așteptate.
În afară de asta, acordați o atenție deosebită oricărui e-mail care a declanșat filtrele de spam. Aplicațiile de e-mail s-au dezvoltat foarte mult și, în principal, acestea direcționează cu un motiv anume e-mailurile suspecte, cum ar fi e-mailurile comerciale nesolicitate, către căsuța de spam. Acestea din urmă pot atinge și imaginile, așa că aveți grijă când le parcurgeți.
Uitați-vă la butoanele cu „Click Aici” împrăștiate în e-mail
Pe lângă conținutul halucinant, hackerii înșală oamenii prin inserarea unor butoane "eficiente" de „call to action”. Astfel de butoane conțin adesea linkuri care duc către site-uri web credibile. "Și atunci care este scopul lor?"
Butoanele „Click Aici” au ca scop să vă facă nivelul de vigilență să scadă vertiginos. Făcând clic pe mai multe butoane, puteți crede că e-mailul este informativ. Drept urmare, faceți fără să vă gândiți ceea ce vă cere e-mailul și, în cele din urmă, dați clic pe imaginea care vă conduce la site-ul web care nu vă provoacă niciun dubiu cu privire la fiabilitatea sa. Completați secțiunile cu date sensibile și sfârșiți prin a face phishing.
În niciun caz nu ar trebui să dați clic pe imagini, chiar dacă butoanele „Click Aici” sunt de încredere.