Atacul cibernetic asupra NATO ar putea declanșa Articolul 5, clauza de apărare colectivă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.03.2022 - 22:39
Atacul cibernetic asupra NATO ar putea declanșa Articolul 5/FOTO: Pixabay

Un atac cibernetic asupra unui stat membru NATO ar putea declanșa Articolul 5, clauza de apărare colectivă, a declarat luni un oficial NATO.

SHARE

Alianța militară a precizat că un atac cibernetic grav ar putea declanșa această clauză.

"Aliații recunosc, de asemenea, că impactul unor activități cibernetice cumulative malițioase semnificative ar putea, în anumite circumstanțe, să fie considerat ca un atac armat", a declarat oficialul pentru Reuters.

"Nu vom specula cu privire la cât de grav ar trebui să fie un atac cibernetic pentru a declanșa un răspuns colectiv. Orice răspuns ar putea include sancțiuni diplomatice și economice, măsuri cibernetice sau chiar forțe convenționale, în funcție de natura atacului", a mai spus oficialul.

Dacă un atac cibernetic atinge sau nu pragul unui atac suficient de mare pentru a declanșa Articolul 5 este o "decizie politică pe care trebuie să o ia aliații NATO", au adăugat aceștia.

Citește și: EXCLUSIV Cum apără civilii ucraineni Kievul: Facem cocktailuri Molotov. Ne-am antrenat la Maidan

Marea Britanie și Statele Unite au avertizat cu privire la potențiale atacuri cibernetice asupra Ucrainei, care ar putea avea consecințe internaționale în cazul în care, de exemplu, un software malițios conceput pentru a viza rețelele din Ucraina ar începe să se răspândească în altă parte. 

De asemenea, experții în securitate cibernetică s-au arătat îngrijorați de faptul că Rusia ar putea face echipă cu unele dintre bandele și persoanele care lansează software malițios, cum ar fi malware-ul folosit pentru a cere răscumpărare pentru Colonial Pipeline în Statele Unite anul trecut.

Citește și: Consultări NATO. Iohannis cere crearea accelerată a Grupului de Luptă în România

Președintele Comisiei pentru Informații din Senatul SUA, Mark Warner, a declarat că nu există orientări clare privind modul în care NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) ar trebui să răspundă, în cazul în care ar avea loc un astfel de atac.

"Acestea sunt lucruri despre care se discută ipotetic de un deceniu, dar pentru că nu am ajuns la nicio concluzie universală cu privire la care ar trebui să fie aceste standarde, ce nivel de atribuire este necesar, ne aflăm într-un fel de zonă gri", a declarat el pentru Reuters.

El a prezentat cazul ipotetic al unui atac cibernetic rusesc asupra Ucrainei care are impact asupra Poloniei, membră NATO, declanșând pene de curent care duc la moartea pacienților din spitale sau la oprirea semafoarelor, provocând accidente rutiere mortale în care sunt implicate trupele americane desfășurate acolo.

Warner s-a declarat "plăcut surprins" că nu a avut loc un atac cibernetic masiv al Rusiei. Dar el a adăugat că un astfel de atac "devine și mai periculos, Putin ridicând nivelul de pregătire al armelor sale nucleare".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te