Armata tăcută a Kremlinului. Propaganda rusă destabilizează societățile occidentale

DE Ovidiu Nahoi | Actualizat: 21.04.2023 - 11:56
Foto: Pixabay

Acesta nu este un lucru nou, dar recent dezvăluitele dosare ale companiei Vulkan indică o coordonare nemaivăzută între actele de terorism și cele de dezinformare și punerea lor în cadrul aceleiași misiuni de război.

SHARE

Rusia folosește terorismul cibernetic și dezinformarea pentru a destabiliza societățile occidentale.

Nu mai este nevoie să trimiți tancuri pentru a distruge o democrație. Dacă societățile mai mult sau mai puțin democratice din Europa Centrală și de Est au fost supuse de către URSS și li s-a impus comunismul prin intermediul tancurilor Armatei Roșii, acum Kremlinul acționează prin troli și terorism cibernetic.

La sfârșitul lunii martie, premierii din Republica Moldova, Ucraina şi alte şase state din Europa Centrală şi de Est au semnat o scrisoare comună prin care cereau celor mai importante companii de tehnologie din lume, cum ar fi Meta, care deţine Facebook, să acţioneze pentru a combate dezinformarea pe platformele lor sociale.

Publicată de biroul premierului ceh Petr Fiala

Potrivit Reuters, preluată de News.ro, scrisoarea a fost semnată de prim-miniştrii din Republica Moldova,
Ucraina, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Letonia şi Lituania şi a fost publicată de biroul premierului ceh Petr Fiala.

„Manipularea şi interferenţa informaţiilor străine, inclusiv dezinformarea, sunt desfăşurate pentru a destabiliza ţările noastre, pentru a slăbi democraţiile noastre, pentru a deraia aderarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la Uniunea Europeană şi pentru a slăbi sprijinul nostru pentru Ucraina pe fondul războiului de agresiune al Rusiei“, avertizau liderii.

Potrivit acestora, platformele tehnologice, cum ar fi Facebook, ar trebui să ia măsuri concrete, cum ar fi respingerea plăţilor de la persoane sancţionate şi modificarea algoritmilor pentru a promova acurateţea în detrimentul implicării utilizatorilor, spun aceştia.

Ei au cerut companiilor să ia măsuri pentru ca platformele lor să nu fie folosite pentru a răspândi propaganda sau dezinformarea care promovează războiul, justifică crimele de război, crimele împotriva umanităţii sau alte forme de violenţă.

Premierii au lansat un apel la acţiune, „deoarece manipularea şi interferenţa informaţiilor străine, inclusiv campaniile de dezinformare, reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei, a stabilităţii şi a securităţii naţionale“.

„Vulkan Leaks“ - un război cibernetic total

La o zi de la apelul liderilor din Europa Centrală și de Est, un consorțiu de mari publicații internaționale dezvăluia existența unei unități a FSB, serviciul de informații rus, mascată sub o firmă de consultanță, specializată în operațiuni de hacking, atacuri asupra infrastructurilor critice și vaste operațiuni de dezinformare.

Din consorțiu fac parte publicații internaționale, precum Le Monde, The Washington Post, Der Spiegel, Süddeutsche Zeitung, The Guardian.

Documentele au fost divulgate de un denunțător nemulțumit de războiul din Ucraina și arată cum o unitate a FSB, serviciul rus de informații, mascată într-o firmă privată de consultanță din Moscova, Vulkan, susține războiul cibernetic rusesc.

Documentele în limba rusă și de natură extrem de tehnică, oferă o perspectivă unică asupra profunzimii planurilor rusești de război cibernetic, într-o țară militarizată care nu luptă doar cu avioane de război, tancuri și artilerie, ci și cu hackeri și software.

Toate aceste lucruri sunt elemente ale războiului cibernetic, o specialitate a agențiilor serviciilor secrete rusești. Iar Vulkan lucrează pentru agenția de informații militare GRU, pentru agenția de informații interne FSB și pentru agenția de informații externe și economice SVR.

Cum? De exemplu, prin încercările de a paraliza sistemele informatice ale unui aeroport, astfel încât turnul de control să nu mai poată comunica cu avioanele. Sau prin declanșarea deraierilor de trenuri cu ajutorul unui program software care dezactivează toate controalele de siguranță. Sau întreruperea alimentării cu energie electrică.

Vulkan lucrează pentru agenția de informații militare GRU

Compania, cu multiplele ei diviziuni, s-ar fi aflat de-a lungul anilor la originea mai multor atacuri cibernetice, acte de piraterie informatică și vaste acțiuni de dezinformare, cum ar fi celebrele MacronLeaks, o tentativă de amestec în alegerile prezidențiale franceze din 2017.

Operațiunile de hacking și atacurile asupra infrastructurii critice din Occident sunt combinate cu răspândirea dezinformării.

Atacarea cibernetică a Ucrainei, perturbarea deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud (2018), operațiuni de blocare a transportului feroviar și maritim pe tot globul sunt generate laolaltă cu operațiunile de dezinformare prin intermediul unor profiluri false de socializare.

De asemenea, în răspunderea Vulkan sunt puse amestecul în alegerile prezidențiale americane din 2016 sau perturbarea activității unei rafinării din Arabia Saudită, în 2017.

Modalitățile de lucru sunt diverse, dar toate servesc unui scop: subminarea Occidentului, divizarea și înfricoșarea societăților occidentale.

Teroriștii pot fi printre noi

După cum relatează Der Spiegel, una dintre publicațiile parte a consorțiului, cinci agenții de informații occidentale au confirmat autenticitatea documentelor.

Cele mai multe dintre aceste agenții sunt cu ochii pe Vulkan de mai mult timp, din cauza activității pe care compania o desfășoară pentru agențiile de informații ruse.

Vulkan pare să facă parte din complexul militar-industrial opac în care agențiile de informații rusești colaborează îndeaproape cu peste 40 de companii IT private.

Unul dintre obiectivele acestora este de a dezvolta arme cibernetice extrem de eficiente care pot fi folosite împotriva tuturor celor pe care Kremlinul i-a identificat ca fiind inamicii Rusiei – Occidentul, în special.

Potrivit documentului, circa 30 de experți IT urmau să fie instruiți în cadrul programului „Crystal-2V“, menit a executa atacuri asupra infrastructurii critice.

Acesta include „scoaterea din funcțiune a sistemelor de control al transportului feroviar, aerian și maritim“ și a altor domenii „vitale“, cum ar fi alimentarea cu energie electrică și apă.

Programul este, de asemenea, conceput pentru a-i antrena în blocarea accesului la sistemul global de informații publice - o referire aparentă la internet.

Documentele arată că pirații și teroriștii cibernetici nu acționează doar de la Moscova. Unii ar fi obținut locuri de muncă în companii multinaționale, inclusiv unele din Germania.

Der Spiegel spune că a reușit să dea de urma unor foști angajați ai Vulkan la SIEMENS și la un furnizor de servicii BASF, pe lângă Trivago și Booking.com. Cea mai îngrijorătoare pistă, însă, duce la Dublin, într-unul dintre centrele industriei tehnologice europene.

Este dezinformarea o formă de terorism?

Nu știm că existe vreo legătură între dezvăluirile puse sub genericul „Vulkan Leaks“ și apelul la acțiune lansat către giganții tehnologici de grupul de lideri din Europa Centrală și de Est, dintre care România se detașează prin absență. Apropierea lor în timp ne poate da de gândit.

Cert este însă că acestea confirmă cele mai negre temeri ale serviciilor occidentale cu privire la periculozitatea pirateriei online și a terorismului cibernetic.

Din punctul de vedere rusesc, atacurile asupra infrastructurii critice civile și manipularea rețelelor sociale sunt văzute ca parte a unei singure misiuni, ceea ce reprezintă în esență un atac asupra voinței inamicului de a lupta.

Cu alte cuvinte, între perturbarea mersului trenurilor și inducerea unor sentimente anti-ucrainene prin intermediul rețelelor sociale nu este o diferență fundamentală, ba chiar și autorii sunt aceiași.

Atunci când în spațiul public se lansează ideea că Ucraina trebuie să înceteze să mai lupte sau că și NATO este vinovată pentru război, atunci am putea avea de-a face mai curând cu o formă de terorism decât cu o exercitare a libertății de exprimare.

Un expert român în coombaterea dezinformării spunea recent într-o întâlnire în sistem Chatham House că narativele propagandei ruse sunt lansate din unități centrale, controlate de Kremlin – cum ar putea fi cazul Vulkan – după care sunt distribuite de o serie de receptori din țările vizate.

Aceștia acționează autonom, fără a fi neapărat sub controlul direct al Kremlinului și adesea nu sunt animați de sentimente pro-ruse cât mai curând de o aversiune față de modelul societății liberale. 

Motivele pot fi numeroase, de la atitudini ultraconservatoare legate de minorități sexuale la frustrări de ordin economic sau convingeri religioase. După cum poate să nu fie vorba de niciun fel de convingere, ci doar de dorința de a obține audiență cu orice preț.

Aceste unități autonome acționează aidoma celulelor Al-Qaida, spune expertul. Sunt autosuficiente, nu sunt controlate direct de la un centru dar servesc aceleiași cauze: distrugerea societăților liberale prin semănarea diviziunii, fricii și nesiguranței. 

Este, în definitiv, scopul oricărei organizații teroriste. Dezvăluirile „Vulkan Files“ reprezintă un punct de cotitură deoarece oferă dovada că Rusia tratează pe același palier dezinformarea organizată și actele de terorism cibernetic îndreptate împotriva infrastructurilor critice ale Occidentului .

Dezinformarea este, așadar, parte a terorismului – și democrațiile ar putea să o trateze ca atare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te