Armata britanică a testat arma cu laser de pe un vehicul blindat. Distruge ținte cu viteza luminii

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.07.2024 - 12:45
Armata britanică a testat arma cu laser de pe un vhicul blindat. Distruge ținte cu viteza luminii - Foto: profimedia IMages (imagine cu caracter ilustrativ)

Armata britanică a testat arma cu laser de pe un vehicul blindat. Distruge ținte cu viteza luminii. Această armă laser de înaltă energie montată pe vehicul reprezintă o dezvoltare în programul demonstrativ de arme cu energie direcționată cu laser (LDEW) al Ministerului Apărării.

SHARE

Armata britanică a testat arma cu laser de pe un vehicul blindat. Distruge ținte cu viteza luminii.

Ministerul Regatului Unit al Apărării (MOD) a anunțat prima testare cu succes al unui sistem de arme cu laser de înaltă energie (HELWS) de la un vehicul blindat Wolfhound 6x6 al armatei britanice. 

Acest test, desfășurat pe raza de acțiune a Laboratorului de Știință și Tehnologie a Apărării (Dstl) din Porton Down, Anglia, a demonstrat că arma laser a neutralizat ținte la distanțe care depășesc un kilometru. 

Armata britanică a testat arma cu laser de pe un vehicul blindat. Distruge ținte cu viteza luminii

Această armă laser de înaltă energie montată pe vehicul reprezintă o dezvoltare în programul demonstrativ de arme cu energie direcționată cu laser (LDEW) al Ministerului Regatului Unit, oferind potențial operațional pe câmpul de luptă.

Sistemul laser ușor și portabil de înaltă energie de la Raytheon UK, cunoscut și sub numele de High-Energy Laser Weapon System (HELWS), este prima armă laser integrată într-un vehicul terestru în Regatul Unit, potrivit Defense Post.

Demonstrația de capacitate permite Ministerului Apărării, împreună cu armata britanică, să evalueze utilitatea sistemelor de arme cu energie dirijată cu laser (LDEW) împotriva amenințărilor moderne. 

Următoarea fază de testare va implica încercări cu personalul armatei britanice la sfârșitul acestui an pentru a evalua capacitățile sistemului în scenarii din lumea reală.

HELWS este descris ca fiind ieftin, ușor de operat și capabil să urmărească peste 400 de ținte în 25.000 de ore de funcționare și să le angajeze cu viteza luminii.

Citește și: Șeful armatei Germaniei: Rusia face 1.500 de tancuri pe an. Când va ataca un „teritoriu al NATO”?

Funcționează cu un sistem de comandă și control și poate fi integrat cu sisteme de supraveghere și radar de gestionare a luptei mai largi. Arma poate fi montată pe diverse platforme pentru a satisface diferite nevoi operaționale.

James Gray, director executiv și director general al Raytheon UK, a menționat că tragerea cu succes a primei arme laser integrate pe un vehicul terestru din Marea Britanie. El a subliniat că sistemul de arme cu laser de înaltă energie Raytheon poate urmări, angaja și înfrânge ținte în timp ce este montat pe un vehicul. 

Citește și: 8.000.000.000 $ dă Italia pe 24 de avioane Typhoon. România cumpără mai ieftin 32 de F-35 de la SUA

Eficiența operațională a costurilor a unor astfel de sisteme de arme cu laser, de aproximativ 10 lire sterline pe foc, îl face o opțiune viabilă pentru diverse aplicații militare, în principal pentru a doborî dronele inamice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te