Anonymous a spart baza de date a agenției federale ruse responsabile cu cenzura mass-media

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.03.2022 - 15:08
Anonymous a spart baza de date a agenției federală rusă responsabilă cu cenzura mass-mediei/FOTO: Twitter

Hackerii Anonymous au spart baza de date a Roskomnadzor, agenția executivă federală rusă responsabilă cu monitorizarea, controlul și cenzurarea mass-mediei rusești, făcând publice peste 360.000 de fișiere secrete.

SHARE

Anonymous a spart baza de date a agenției federale ruse Roskomnadzor și a descoperit documente care dovedesc că această țară controlează narațiunea și induc idei false despre situația din Ucraina.

Distributed Denial of Secrets (DDoS), o organizație pentru transparență și un site non-profit de denunțare a scurgerilor de informații, a precizat într-un buletin informativ recent că a publicat 820 de GB de date dintr-o secțiune a Roskomnadzor, agenția responsabilă de cenzura mediatică a țării.

Anonymous anunță toate fișierele Departamentul de Proiecte Informaționale din Rusia au fost piratate și au fost plasați viruși în sistemul lor.

Un nou raport relevă că, de la atacul rusesc asupra Ucrainei, Anonymous și grupurile afiliate au compromis 90% din bazele de date cloud deținute de diferite organizații rusești și le-au configurat greșit.

Rusia a intrat în vizorul colectivului Anonymous, după ce a invadat teritoriile ucrainene la 24 februarie 2022. De atunci, infrastructura IT rusă este vizată în fiecare zi, inclusiv site-urile guvernamentale, canalele TV de stat, platformele de streaming video online etc.

Specialiștii au dezvăluit că hackerii au lansat un atac cibernetic la scară largă asupra unor baze de date cloud prost configurate și expuse, deținute de diferite organizații rusești. Gravitatea atacului poate fi cuantificată prin faptul că aproximativ 90% din aceste baze de date au fost compromise de hackeri.

Peste 2.500 de site-uri web legate de guvernele rus și belarus, împreună cu mass-media de stat, bănci, spitale, aeroporturi și companii au fost piratate în săptămâna de când colectivul Anonymous a declarat că a lansat operațiuni cibernetice împotriva Rusiei ca răspuns la invazia Ucrainei, a raportat în această seară un cont important al Anonymous.

Hackerii anti-război au atacat, de asemenea, hackerii pro-ruși, furând și scurgând mii de chat-uri interne ale grupului de ransomware Conti, precum și comunicații militare și nu numai. "Au fost amplasate camere IP pentru a monitoriza mișcările din #Ucraina", a postat un cont Anonymous pe Twitter. "Ne-am asigurat că i-am blocat pe ruși din propriile lor mici dispozitive de spionaj, schimbându-le parolele implicite și lăsându-le lucrurile offline."

Iar conturile Anonymous au raportat că acum se luptă cu dezinformarea și trolii ruși. Russia Today, afiliată la stat, a declarat că "Anonymous gustă din propriul medicament", deoarece hackerii pro-Kremlin "au ripostat atât la Anonymous, cât și la paginile ucrainene", ceea ce a determinat conturile de Twitter asociate cu colectivul să noteze că Anonymous este o mișcare descentralizată, fără site oficial, canal sau platformă de socializare. 

Hackerii foloseau #OpRussia, #OpKremlin și hashtag-uri similare pentru a anunța acțiuni împotriva site-urilor rusești, asemănătoare campaniei #OpISIS care vizează potopul de propagandă online al grupului terorist și campaniei #OpKKK care îi vizează pe adepții supremației albilor.

Printre cele mai recente operațiuni cibernetice revendicate de hackeri se numără spargerea și scurgerea de fișiere de la Corporația de stat pentru energie atomică Rosatom, doborârea portalului oficial al guvernului pro-Putin din Crimeea și difuzarea imnului național al Ucrainei la Radio Gazprom Media. Portalul guvernului rus a fost, de asemenea, oprit în această seară.

Au fost postate descărcări de date despre care se spune că ar proveni de la hackeri de pe site-uri precum cel bancar, de producție și de la postul de stat belarus CTV.

Hackerul v0g3lSec a postat fișiere despre care a spus că provin de la un serviciu privat găzduit de Corporația spațială de stat rusă "Roscosmos" și care conțineau date ale agenției spațiale privind programul de explorare a lunii Luna-Glob. De asemenea, aceștia au lăsat un mesaj pe un site web conectat la Institutul de Cercetare Spațială din Rusia, avertizând "lăsați Ucraina în pace, altfel Anonymous vă va f*te și mai mult".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te