Angajatorii din UE, disperați să găsească angajați români pentru aceste domenii. Sunt foarte harnici

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.11.2023 - 16:18
Angajatorii din UE, disperați să găsească angajați români pentru aceste domenii. Sunt foarte harnici - Foto: Profimedia images

Situația pieței muncii în Uniunea Europeană (UE) devine tot mai tensionată, iar angajatorii se confruntă cu deficite semnificative în a găsi personal în diverse domenii, potrivit declarațiilor lui Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene.

SHARE

Oficialul a subliniat că există o lipsă fără precedent de sudori în Estonia, prea puțini ingineri în Olanda, o penurie de muncitori în construcții în Portugalia, și aceste deficite ar putea să se înrăutățească în viitorul apropiat.

Angajatorii din UE, disperați să găsească angajați români pentru aceste domenii. Sunt foarte harnici

Margaritis Schinas a avertizat că, în absența unor măsuri prompte, tranziția verde a Europei ar putea crea între 1 și 2,5 milioane de noi locuri de muncă până în 2030.

"Tranziția digitală va genera, de asemenea, o creștere a cererii pentru specialiștii în tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) și pentru persoanele cu competențe digitale de bază", a adăugat el.

Cu ratele de ocupare a forței de muncă în UE la niveluri record, rata locurilor de muncă vacante s-a dublat în ultimul deceniu, ajungând la o medie de 2,9% în 2022. În timp ce în România această rată a fost de aproape 0,9%, oficialul subliniază că pentru a menține competitivitatea, Europa trebuie să atragă personal din afara UE.

Citește și: Țara din Europa unde românii pot primi un salariu de 3.700 €/lunar. Diploma nici nu trebuie tradusă

"De la zidari și șoferi de autobuz până la medici și asistenți medicali, ori de câte ori există deficite de acoperit, iar oferta din UE nu poate satisface cererea, să aducem în Europa oamenii de care avem nevoie!

Sistemul se va limita la ocupațiile cu deficit de forță de muncă: căutăm să aducem oameni numai în joburi pentru care întreprinderile din UE nu pot găsi în Europa tot personalul de care au nevoie", a spus Schinas.

Citește și: Un important spital din țară angajează cardiolog. Salariu 5.000 €. Cât ar lua în Spania sau Italia?

Unii dintre cei mai apreciați muncitori de către angajatorii din Uniunea Europeană sunt românii. Aceștia au o particularitate greu de găsit în rândul altor naționalități - adaptabilitatea la noi provocări și viteza de execuție în timpul muncii, față de englezi, germani, italieni, sau spanioli spre exemplu.

Angajatorii europeni și-au scăzut standardele

O companie din Germania oferă locuri de muncă românilor care au permis de conducere categoria B chiar dacă nu cunosc limba acestei țări. Nu se cere nici experiență în domeniu.

Conform anunțului pentru job, programul de lucru este de  aproximativ 180 ore/luna. Aproximativ 100 de colete trebuie livrate pe parcursul zilei (nu contează la ce oră).

Citește și: Țara din Europa unde femeile care fac curățenie iau 4.500 €/ lunar salariu. Acasă le-ar fi imposibil

”Salariul lunar este de 2.000 EUR net pe lună atunci când lucrați 4-5 zile pe săptămână sau de 2.200 EUR net atunci când lucrați sâmbăta. În plus, uneori există bonusuri”, se arată în anunțul postat pe platforma ro.europa.jobs.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te