UE promite ajutor militar Ucrainei de 20 miliarde €. Nu a strâns nici 5 miliarde. Care e motivul?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.11.2023 - 21:03
Angajamentele de securitate ale UE pentru Ucraina suprasolicită industria de apărare a blocului - Foto: X/twitter/deaidua (imagine cu caracter iustrativ)

UE a promis ajutor militar pentru Ucraina de 20 miliarde euro. Nu a strâns nici un sfert, pe fondul unei furnizări întârziate a muniției promisă Kievului.

SHARE

Proiectul de document al UE implică un ajutor militar pentru Ucraina de 20 miliarde euro. Nu a strâns nici un sfert, deoarece are propriile priorități militare.

Uniunea Europeană a prezentat un cadru cuprinzător pentru statele membre pentru a oferi Ucrainei angajamente de securitate de lungă durată, a informat Bloomberg, care a avut acces la document.

Angajamentele de securitate ale UE pentru Ucraina suprasolicită industria de apărare a blocului

Propunerea va fi discutată de ambasadorii UE săptămâna aceasta și va fi luată în considerare de lideri luna viitoare, punând accent pe sprijinul militar pe termen mai lung, pregătirea forțelor ucrainene și asistența pentru consolidarea industriei de apărare a națiunii.

Proiectul include sprijin militar „previzibil, eficient, durabil și pe termen lung” pentru Ucraina, mobilizând industria de apărare a UE; consolidarea luptei Ucrainei împotriva atacurilor cibernetice și a amenințărilor hibride, precum și a dezinformarii; sprijin în deminarea teritoriilor; asistență în realizarea reformelor necesare aderării la Uniunea Europeană; asistență în controlul armelor și combaterea traficului ilegal al acestora; asigurarea securității nucleare;
schimb de date de informații și de imagini din satelit.

Citește și: Zelenski nu mai are răbdare! Cere un „rezultat” în decembrie cu privire la aderarea Ucrainei la UE

Proiectul de document va sta, de asemenea, la baza consultărilor cu Kievul și Grupul celor Șapte (G7) națiuni.

În iulie, G7, în urma summitului NATO, a emis o declarație colectivă în care fiecare națiune membră și-a asumat responsabilități pe termen lung privind securitatea Ucrainei.

Citește și: Europa și-a stabilit prioritățile militare împotriva Rusiei. Vrea o armată mobilă și ultradotată

Națiunile G7 au promis că vor ajuta la echiparea și pregătirea forțelor armate ucrainene, oferind sprijin financiar, tehnic și politic Kievului.

Însă răspunsul statelor garante în fața agresiunii militare ruse rămâne ambiguu, implicând în primul rând consultări privind măsurile de sprijin necesare.

În plus, pe măsură ce liderii UE iau în considerare aceste propuneri, apar provocări în îndeplinirea promisiunilor făcute până acum, în special furnizarea întârziată a unui milion de cartușe de muniție de artilerie până în martie 2024.

Și planul inițial al UE de a aloca 20 de miliarde de euro pe patru ani pentru armele Kievului se confruntă cu obstacole, statele membre căutând un acord cu privire la cel puțin 5 miliarde de euro pentru anul viitor.

Europa și-a stabilit prioritățile militare împotriva Rusiei, în lumina experienței dobândite în timpul invaziei pe scară largă în Ucraina. 

Acestea trebuie să implementeze „proiecte concrete” din cauză că până acum domeniul a fost subfinanțat iar cooperarea europeană în domeniul apărării insuficientă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te