ANALIZĂ De ce prelungește Putin războiul din Ucraina. Amenințarea haosului economic global

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.06.2022 - 10:17
Prelungirea conflictului ar putea arunca lumea într-un haos global/ Foto: Bloomberg

Ucraina are motive să spere că va învinge în război, dar eforturile lui Vladimir Putin de a genera probleme economice mondiale ar putea slăbi sprijinul internațional.

SHARE

Prelungirea conflictului ar putea arunca lumea într-un haos global, este de părere analistul american Hal Brands.

Războiul din Ucraina a devenit un concurs brutal și o conflagrație de uzură. Pe măsură ce se prelungește, se pune întrebarea: care parte este favorizată de trecerea timpului? Kiev-ul mizează că forța sa va crește pe măsură ce Rusia izolată se confruntă cu ruina economică și militară, susține profesorul de la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, într-o analiză din Bloomberg.

Analistul consideră că „pariul președintelui rus Vladimir Putin este că poate devasta Ucraina, chiar cu o armată slăbită, folosind în același timp amenințarea haosului economic global, pentru a tăia legătura Kiev-ului cu lumea exterioară”.

Fiecare parte încearcă să sângereze și să o bată pe cealaltă, o dinamică care va alimenta o instabilitate de anvergură. În ultimele săptămâni, luptele au avut loc în principal în estul Ucrainei.

Rusia folosește baraje de artilerie infernale, iar Ucraina rezistă, provocând și ea victime îngrozitoare, în timp ce suferă. În ciuda câștigurilor teritoriale ale Rusiei, Ucraina încă mai are motive de optimism.

Putin folosește criza globală ca o armă geopolitică

Puterea militară a Ucrainei va crește, pe măsură ce primește echipamente de artilerie cu rază mai lungă de acțiune din partea țărilor occidentale (Statele Unite și Marea Britanie -n.a.).

Unele dintre cele mai importante Servicii de Informații din lume lucrează în mod eficient pentru Kiev, oferind date care îi ajută pe liderii militari ucraineni să anticipeze loviturile armatei lui Putin.

Cu toate astea, există avertismente esențiale. Una este amenințarea ”oboselii Zelenski” – pericolul ca liderii occidentali să obosească de cererile Kiev-ului legate de bani și arme.

Citește și:

VIDEO Asaltul Capitoliului, „tentativă de lovitură de stat”. Trump, plasat în centrul „complotului”

VIDEO Manevrele tip Top Gun ale unui pilot urainean pentru a evita rachetele trase de la sol

Putin folosește perspectiva crizei economice globale ca mijloc de constrângere geopolitic. Dacă Ucraina nu poate exporta cereale, țările din întreaga lume vor avea de suferit.

Haosul global l-ar putea ajuta pe Putin și în alte moduri: cu cât războiul durează mai mult, cu atât sunt șanse mai mari ca o criză majoră asupra Iranului sau Taiwanului să atragă atenția Statelor Unite în altă parte.

Conflictul din Ucraina poate părea să se fi stabilit într-un echilibru violent. Dar frământările pe care le produce războiul și dilemele globale abia au început, conchide profesorul Hal Brands.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te