Alertă de război global. SUA duc în Orientul Mijlociu 13 nave de război și peste 12.000 de soldați

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.10.2023 - 13:57
SUA duc în Orientul Mijlociu 13 nave de război și 2.000 de forțe speciale - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Forțe SUA în regiunea de conflict - Foto: dailymail.com

Alertă de război global. SUA duc în Orientul Mijlociu 13 nave de război și 2.000 de forțe speciale, un mesaj clar pentru Iran să nu intervină în războiul dintre Israel și organizația teroristă Hamas.

SHARE

Alertă de război global. SUA duc în Orientul Mijlociu 13 nave de război, peste 100 de avioane de luptă, rachete de croazieră, avioane spion și 2.000 de forțe speciale amfibii.

Iranul a avertizat că „timpul a expirat” într-un mesaj către Israel, ridicând temerile cu privire la izbucnirea unui al treilea război mondial.

Alertă de război global. SUA duc în Orientul Mijlociu 13 nave de război și 2.000 de forțe speciale

Ministrul iranian de Externe a avertizat într-un tweet miercuri că timpul „se epuizează” în urma unui atac asupra unui spital din Gaza, pe care Israelul îl atribuie organizației palestiniene Jihadul Islamic, iar Hamas Israelului. 

„După crima teribilă a regimului sionist în bombardarea și masacrul a peste 1.000 de femei și copii nevinovați din spital, a sosit timpul pentru unitatea globală a umanității împotriva acestui regim fals mai urât decât ISIS și mașina sa de ucidere”, a postat Hossein Amir-Abdallahian pe Twitter.

"Timpul a expirat!"

Ambasada Iranului în Siria a postat, de asemenea, pe Twitter: „Timpul a expirat”, atât în ebraică, cât și în arabă.

Mesajul a venit la doar câteva zile după ce Amir-Abdollahian a avertizat că o rețea regională de miliții numită „axa rezistenței” va deschide „multe fronturi” împotriva Israelului dacă va continua să ucidă civili în Gaza.

Casa Albă pregătește un răspuns militar 

Casa Albă a discutat despre posibilitatea de a folosi forța militară dacă Hezbollah, o componentă importantă a „axei rezistenței” susținută de Iran, se alătură războiului din Gaza și atacă Israelul cu uriașul său arsenal de rachete, au spus trei oficiali americani și un oficial israelian pentru Axios.

Intrarea în război a Hezbollah, organizație teroristă cu sediul în Liban, ar escalada dramatic cel mai grav conflict din Orientul Mijlociu din ultimele decenii – crescând probabilitatea unor victime civile în masă în Israel și Liban și, posibil, atragerea în S.U.A în conflict, ceea ce ar trage după sine și aliații.

Hezbollah a lansat în ultimele zile rachete asupra avanposturilor și forțelor israeliene de la graniță, în timp ce atacurile aeriene israeliene au lovit pozițiile Hezbollah, dar ambele părți au reușit să mențină schimbul de focuri la un nivel relativ scăzut, evitând luptele totale.

De când a început războiul din Gaza, Administrația Biden a trimis mesaje publice și private către Hezbollah și Iran prin terți, avertizându-le să nu intervină în război.

Citește și: Joe Biden: „Atrocitățile comise de teroriștii Hamas fac ca ISIS să pară ceva mai rațional”

Administrația Biden a urmat aceste mesaje trimițând două portavioane cu grupurile de luptă în estul Mediteranei, plus avioane și trupe speciale.

Vizita lui Biden în Israel a accentuat promisiunea că „SUA nu vor sta deooparte dacă Hezbollah deschide un alt front.

Citește și: Trupele americane atacate cu drone în Irak. Alertă la Washington din cauza milițiilor Iranului

Secretarul de stat Antony Blinken le-a spus liderilor arabi din regiune, cu care s-a întâlnit în ultimele zile, că SUA nu duc degeaba atâtea mijloace militare în regiune. 

SUA au trimis portavionul USS Gerald R. Ford, cu un echipaj de 5.000 de soldați, având 90 de avioane de război - inclusiv avioane F-18 Super Hornet, avioane de luptă F-35 și avioane de tancuri A-10.

Transportatorul, care are un reactor nuclear, este plin cu un arsenal de arme precum Evolved Sea Sparrow Missiles și Mk-15 Phalanx Close-In Weapon System, folosit pentru a trage gloanțe perforatoare.

Cinci nave de sprijin, inclusiv distrugătoare, sunt înarmate cu rachete de croazieră Tomahawk și bombe cu ghidaj laser previzional, arme sol-aer, suprafață și anti-submarin.

Un al doilea portavion, USS Dwight D. Eisenhower, va sosi în estul Mediteranei în aproximativ o săptămână, însoțit și de alte patru nave de război.

Transportatorul, cunoscut și sub numele de „Ike”, are 5.000 de marinari și poate aduce până la nouă escadroane de avioane, inclusiv avioane de luptă și elicoptere.

La toate acestea se mai adaugă încă 2.000 de trupe speciale, o adevărată armată.

Cea mai mare parte a operațiunii americane ar fi de așteptat să fie coordonată de la comandamentul central al SUA de la baza aeriană Al Udeid din Qatar, cea mai mare bază americană din Orientul Mijlociu.

Orice decizie de a folosi forța va fi luată de Casa Albă în funcție de amploarea unui atac Hezbollah și de capacitatea Israelului de a răspunde. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te