Alegeri municipale şi regionale în Spania, repetiție înainte de legislativele de la final de an

DE Alexandru Pop | Actualizat: 28.05.2023 - 12:19
Peste 35,5 milioane de alegători sunt așteptați să voteze la alegerile municipale și regionale din Spania - Foto: Profimedia Images

Secţiile de votare s-au deschis în Spania la ora locală 09:00 (07:00 GMT) pentru alegeri municipale şi regionale. Circa 35,5 milioane de alegători (400.000 de rezidenţi străini) sunt chemaţi la urne în 8.131 de municipalităţi pentru a alege peste 67.000 de consilieri municipali.

SHARE

La nivel regional, particularităţile calendarului electoral fac ca alegătorii să voteze doar în 12 dintre cele 17 regiuni autonome, dintre care 10 sunt guvernate de la precedentul scrutin (mai 2019) de Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al prim-ministrului Pedro Sanchez, fie de unul singur, fie, cel mai adesea, în cadrul unei coaliţii.

Alte două regiuni sunt conduse de Partidul Popular (PP, conservator), principala formaţiune de opoziţie la nivel naţional, informează Agerpres, care citează agențiile de preză internaționale.

Alegerile regionale și municipale sunt foarte importante pentru spanioli regiunile sunt autonome și au competențe extinse în raport cu Madridul

Secţiile de votare urmează să se închidă la orele locale 20:00 (18:00 GMT) în întreaga Spanie. Primele rezultate sunt aşteptate în jurul orelor locale 22:00 (20:00 GMT), pentru că nu sunt sondaje la ieşirea de la urne în Spania.

Citește și: Spania vrea să impună prin lege paritatea pe listele de candidați și 40% femei în executiv

Însoţit de soţia sa, Pedro Sanchez a votat cu puţin timp înainte de ora 09:30, la o secţie din Madrid.

La sfârşitul acestui an (data exactă nu a fost încă fixată) vor avea loc alegeri legislative. Sondajele dau PP câştigător, însă fără majoritate absolută în faţa coaliţiei minoritare de stânga aflate la putere şi formată din PSOE şi partidul stângii radicale Podemos. Alegerile din duminica aceasta sunt, în acest context, considerate un fel de repetiţie generală.

Pentru spanioli, importanţa lor rezidă şi în faptul că regiunile (comunităţile) autonome au competenţe foarte extinse în raport cu Madridul, educaţia şi sănătatea, de exemplu, numărându-se printre prerogativele lor exclusive.

Citește și: Spania presează Austria pentru deblocarea aderării României la Spațiul Schengen

Rezultatul în număr de sufragii municipale va furniza un prim indiciu foarte aşteptat cu privire la raportul de forţă între socialişti şi PP.

În urmă cu patru ani, PSOE a întrunit cu 1,6 milioane de voturi mai mult decât rivalul său PP.

La nivel regional, dreapta speră să câştige mai multe guverne regionale de la socialişti. Cucerirea a trei sau patru regiuni va fi considerată un succes pentru liderul PP, Alberto Núnez Feijóo.

Prim-ministru din 2018, Sanchez abordează acest dublu scrutin cu mai multe handicapuri: uzura puterii, creşterea inflaţiei - chiar dacă aceasta este mult mai mică în Spania decât în majoritatea altor ţări din Uniunea Europeană - şi o puternică scădere a puterii de cumpărare ce decurge de aici.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te