Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană intră în linie dreaptă. Decizia, în iunie

DE Romulus Preda | Actualizat: 05.05.2022 - 15:23

Parlamentul European a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova, în timp ce reprezentanții Comisiei Europene speră să fie gata raportul de evaluare înaintea summitului din iunie.

SHARE

Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova, informează deschide.md şi Radio Chişinău.

"Parlamentul European salută depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE la 3 martie 2022; invită instituţiile UE să acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderarea la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritelor, iar între timp să-şi continue eforturile de integrare a acestei ţări pe piaţa unică a UE şi să intensifice cooperarea sectorială; invită Comisia să îşi finalizeze rapid evaluarea şi să ofere Moldovei o asistenţă deplină pe parcursul acestui proces", se arată în rezoluţie, potrivit Agerpres.

Totodată, PE solicită ca, în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie, să se transmită un semnal politic clar şi ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova.

În acelaşi timp, legislativul comunitar subliniază că, la fel ca în cazul Ucrainei, perspectiva concretă de aderare la UE este un element esenţial al speranţei, care va menţine moralul populaţiei moldovene în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale.

Citește și: VIDEO Aproape de România. Autoritățile transnistrene familiarizează populația cu ideea că vin rușii

Pe de altă parte, Comisia Europeană ar putea avea pregătit raportul de evaluare a situaţiei din Republica Moldova, care să specifice dacă acesteia i se poate acorda statutul de ţară candidată pentru integrarea în Uniunea Europeană, înaintea summitului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie, şi-a manifestat optimismul joi comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, citat de EFE.

"Este un proces lung şi complicat, dar având în vedere situaţia actuală, vom lucra într-un mod accelerat", a afirmat Varhelyi într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, care a votat de altfel joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

Citește și: Sistemele antiaeriene ale Slovaciei au intrat în alertă după atacul cu rachete din vestul Ucrainei

Comisarul Varhelyi a explicat că, la solicitarea Consiliului UE (în care sunt reprezentate guvernele celor 27 de state membre), Comisia lucrează la un aviz privind posibila aderare a Republicii Moldova, căreia i-a dat spre completare câteva chestionare pentru a evalua situaţia în care se află.

În aceste formulare, sunt abordate aspecte politice şi economice, precum şi concordanţa legislaţiei şi standardelor ţării cu acquis-ul comunitar, sector cu sector.

Varhelyi a indicat că a primit deja răspunsurile din partea autorităţilor moldovene şi odată ce raportul de evaluare va fi redactat, Consiliul este organismul care va trebui să decidă cu privire la acordarea statutului de ţară candidată pentru Republica Moldova.

"Nu avem încă un calendar precis pentru adoptarea acestui aviz, dar ne pregătim în aşa fel încât aceasta să se întâmple înaintea Consiliului European", preconizat pentru 23-24 iunie, a spus el.

Comisarul european a afirmat că "asistăm la suferinţe umane extreme, când mulţi şi-au pierdut viaţa, mulţi au părăsit Ucraina" din cauza războiului declanşat de Rusia în această ţară şi a mulţumit Republicii Moldova pentru primirea refugiaţilor.

"UE a sprijinit Republica Moldova în timpul pandemiei, în timpul crizei gazelor din toamna trecută şi va continua să acorde sprijin refugiaţilor acestui război neprovocat", a mai spus Oliver Varhelyi.

Astfel, Bruxellesul a acordat deja un ajutor umanitar de 30 de milioane de euro pentru refugiaţii ucraineni din Republica Moldova şi alte 15 milioane suplimentar pentru echiparea poliţiei de frontieră moldovene "pentru gestionarea migraţiei şi pentru a ajuta ca oamenii să se deplaseze în siguranţă în Republica Moldova şi dincolo de frontiera ei", a indicat el.

În acelaşi timp, Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (Frontex) supervizează aceste operaţiuni în Republica Moldova cu până la 80 de funcţionari care activează împreună cu agenţi de frontieră moldoveni.

În plus, UE a oferit Chişinăului alte 3 milioane de euro sub formă de ajutor.

Ţinând cont de ultimele incidente din regiunea separatistă Transnistria, din estul Republicii Moldova, susţinută de Rusia,Varhelyi a declarat că Bruxellesul monitorizează această situaţie şi lucrează pentru a ajuta Chişinăul în privinţa securităţii cibernetice, a ameninţărilor hibride, combaterii dezinformarea şi sprijinului logistic pentru armata Republicii Moldova.

"Noi susţinem suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, UE este în continuare adepta găsirii unei soluţii paşnice la conflictul din Transnistria, sprijinind-o cu planuri de rezilienţă, redresare pe termen lung", a subliniat el.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat miercuri Republica Moldova, unde a declarat că Uniunea Europeană urmează să-şi sporească anul acesta ajutorul militar către această ţară cu echipamente suplimentare, despre care Chişinăul a precizat ulterior că nu vor fi arme letale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te