„Departamentul Trezoreriei ia măsuri pentru a relansa eforturile în vederea imprimării portretului lui Harriet Tubman pe noile bancnote de 20 de dolari", a precizat purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei americane, Jen Psaki.
„Este important ca bancnotele noastre, banii noştri (...) să reflecte istoria şi diversitatea ţării noastre, iar imaginea lui Harriet Tubman care va decora noile bancnote de 20 de dolari le reflectă într-o manieră evidentă", a adăugat ea.
Activista Harriet Tubman va deveni prima personalitate afro-americană al cărei portret va apărea pe o bancnotă emisă în Statele Unite.
Acest proiect, iniţiat în 2016 de Barack Obama, a fost relansat în contextul în care Statele Unite se confruntă de aproape un an cu o serie de proteste masive care denunţă rasismul şi violenţele poliţieneşti comise asupra minorităţilor de culoare.
Harriet Tubman (1822-1913), născută în sclavie, a reuşit să elibereze zeci de sclavi, pe care i-a trimis cu ajutorul unei filiere clandestine în nordul Statelor Unite şi în Canada înainte şi în timpul Războiului de Secesiune, devenind apoi şi activistă în cadrul mişcării sufragetelor, militând pentru dreptul femeilor de a putea să voteze.
Lupta ei împotriva sclaviei, realizată în cadrul reţelei „Underground Railroad", care folosea rute secrete şi case conspirative pentru eliberarea sclavilor, a fost prezentată într-o carte scrisă de Colson Whitehead, recompensată cu National Book Award for Fiction în 2016 şi cu Pulitzer Prize for Fiction în 2017, dar şi într-un serial TV regizat de cineastul Barry Jenkins, care va fi difuzat de serviciul de streaming Amazon Prime Video.
Harriet Tubman ar fi trebuit să îl înlocuiască încă din 2020 pe aceste bancnote pe preşedintele populist Andrew Jackson (1767-1845), un personaj foarte controversat şi admirat de Donald Trump.
Însă fostul secretar al Trezoreriei Steven Mnuchin a anunţat în 2019 o amânare a proiectului cel puţin până în 2028, invocând "chestiuni de securitate" legate de una dintre cele mai folosite bancnote din Statele Unite.
În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Donald Trump a afirmat că alegerea activistei Harriet Tubman (pentru aceste bancnote, n.r.) este "o decizie totală de corectitudine politică", sugerând că portretul ei ar fi mai potrivit pentru bancnotele de 2 dolari - care nu mai sunt imprimate în prezent în Statele Unite.
Andrew Jackson, care a locuit la Casa Albă din 1829 până în 1837, era considerat drept "primul preşedinte populist" de către Donald Trump, care a decis să instaleze un portret al acestuia în Biroul Oval.
Acel general de armată a devenit cunoscut după victoria sa istorică repurtată în faţa trupelor engleze în New Orleans în anul 1815. El a decis totodată deportarea în masă a triburilor amerindiene spre vestul şi centrul Statelor Unite, susţinând astfel un exod care a fost supranumit "Drumul lacrimilor" şi care a făcut 1 milion de victime, potrivit Agerpres.