Rusia și Statele Unite au de obicei segmentele terestre și submarine ale forțelor nucleare strategice în alertă și pregătite pentru luptă în orice moment. Doar bombardierele cu capacitate nucleară și alte avioane nu sunt.
Dacă Putin înarmează sau mărește în alt mod pregătirea pentru luptă nucleară a bombardierelor sale sau dacă va comanda mai multe submarine cu rachete balistice pe mare, atunci Statele Unite s-ar putea simți obligate să răspundă „în natură”, potrivit lui Hans Kristensen, analist nuclear la Federația oamenilor de știință americani.
Aceasta ar marca o escaladare îngrijorătoare și o potențială criză nucleară, a spus el.
O armă de „descurajare nucleară” a Rusiei este bombardierul strategic Tu-160M2. Acesta a efectuat primul zbor la mijlocul lunii ianuarie, după o modernizare de lungă durată.
Citește și
ALERTĂ Vladimir Putin pune în alertă forțele nucleare ale Rusiei
Legiunea Străină Franceză a decis să-i lase pe militarii ucraineni să-și apare țara
Acest avion este primul dintre cele zece aeronave Tu-160M2 pe care armata rusă le va avea în dotare alături de submarinele atomice și rachetele balistice intercontinentale, formând o „triadă nucleară”.
„Aceasta este o armă de descurajare. Avioanele anterioare au fost folosite pentru prima dată de la crearea lor în timpul războiului din Siria. Au fost duse din Rusia în Siria pentru a arunca bombe nedirijate asupra șintelor. Înainte de asta, erau folosite doar pentru misiuni de patrulare”, subliniază expertul.
Tu-160M2 este capabil să lovească ținte inamice fără a părăsi spațiul aerian al Rusiei. Deci, „vizibilitatea” sa pe radarele de apărare aeriană nu va amenința avionul, deoarece va fi protejat în interiorul teritoriului Rusiei.
Cel mai mare avantaj al Tu-160M2 este capacitatea sa de a trage rachete la mii de kilometri distanță de sistemele de apărare aeriană inamice. Aeronava este deja înarmată cu rachete de croazieră X-101 și X-102 care pot lovi ținte aflate la 5.000 de kilometri distanță. Tu-160M2 are posibilitatea de dotare cu noile rachete hipersonice ce nici măcar nu pot fi văzute sau urmărite pe radarele moderne de apărare aeriană.