A 3-a convorbire Putin – Macron într-o săptămână, despre „garanțiile de securitate” cerute de Rusia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 03.02.2022 - 23:29
A 3-a convorbire Putin – Macron într-o săptămână, despre „garanțiile de securitate” cerute de Rusia. / Foto: euractiv.com

Preşedintele Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat joi cu privire la Ucraina şi în special la ''garanţii de securitate'' cerute de Moscova, în cadrul celei de-a treia convorbiri telefonice din această săptămână pe acest subiect, a indicat Kremlinul.

SHARE

''A continuat un dialog constructiv cu privire la problemele Ucrainei şi iniţiativa rusă de a stabili garanţii juridice pe termen lung privind securitatea Federaţiei Ruse'', a indicat Kremlinul într-un comunicat, referindu-se din nou la ''provocările'' liderilor ucraineni.

Occidentalii au acuzat Moscova de la sfârşitul anului 2021 că a repoziţionat zeci de mii de soldaţi la frontierele Ucrainei în vederea unei potenţiale invazii.

Rusia dezminte orice veleitate în acest sens, afirmând că doreşte doar să îşi garanteze securitatea, notează AFP.

Citește și: SUA acuză Rusia că fabrică un film de propagandă în care ar fi atacată de Ucraina sau Aliați

Desfăşurarea militară rusă în Belarus, cea mai importantă de la încheierea Războiului Rece

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că desfăşurarea de trupe de către Rusia în ultimele zile în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este cea mai importantă realizată de Moscova de la încheierea Războiului Rece, transmit EFE şi Reuters.

"Sunt aşteptate 30.000 de trupe de luptă, forţe pentru operaţiuni speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare, inclusiv Su-35, rachete Iskander cu capacitate duală şi sisteme de apărare aeriană S-400", a indicat Stoltenberg într-o declaraţie făcută presei la cartierul general al Alianţei, în care a mai atras atenţia că este vorba despre "o gamă extinsă de capacităţi militare moderne".

Citește și: Canada, pregătită să trimită soldaţi suplimentari în Polonia şi ţările baltice, din cauza Rusiei

Termenul "capacitate duală", folosit de Stoltenberg pentru a se referi la rachetele Iskander, este folosit pentru a descrie arme utilizate deopotrivă pentru conflict convenţional şi nuclear, notează Reuters.

"Toate acestea vor fi combinate cu exerciţiul anual al forţelor nucleare ale Rusiei", a adăugat el.

Pe de altă parte, Stoltenberg a evidenţiat unitatea aliaţilor după ce a purtat o convorbire telefonică cu premierul Ungariei, Viktor Orban, care s-a deplasat recent la Moscova unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin.

"Toţi aliaţii sunt de acord cu privire la importanţa dialogului (...)", a apreciat Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter în care a adăugat că "a fost bine" să vorbească din nou cu Orban despre "criza creată de acumularea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te