În 1950, la această dată, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei, potrivit europa.eu.
Propunerea, cunoscută sub numele de „Declaraţia Schuman", este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene, scrie Agerpres.
„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto", declara ministrul Robert Schuman, potrivit https://european-union.europa.eu/.
La 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.
Citește și: Caporal rus, fost campion mondial la un exercițiu de război cu tancuri. Mort, pe front, în Ucraina
Acestui amplu proiect i s-au alăturat, de-a lungul timpului, încă 22 de state europene: Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria (2004), Bulgaria şi România (2007) şi Croaţia (2013), ceea ce a dus la crearea unei imense pieţe unice (denumită şi piaţa internă). La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană.
Comunitatea Economică Europeană (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene.
În 2022, având în vedere agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, Ziua Europei este un moment şi mai important pentru a reafirma ataşamentul faţă de pace, de a arăta unitatea şi solidaritatea cu Ucraina şi poporul ucrainean şi de a susţine valorile universale, cum ar fi libertatea şi democraţia într-o ordine globală bazată pe reguli.
Citește și: Transnistria „trebuie și va fi recunoscută”, dar prin dialog, nu prin război
Cele două evenimente majore - Anul European al Tineretului 2022 şi Conferinţa privind viitorul Europei - reprezintă un moment oportun pentru a discuta despre provocările cu care se confruntă europenii dar şi despre propunerile de înfruntare a acestora. Conferinţa, lansată la începutul anului 2019, a fost un exerciţiu fără precedent de democraţie deliberativă, în care cetăţeni din toate colţurile Europei îşi spun cuvântul cu privire la viitorul Europei, dezbat provocările şi priorităţile Uniunii şi dialoghează cu factorii de decizie politică cu privire la sugestiile lor. La Strasbourg, de Ziua Europei, un raport cu rezultatul Conferinţei va fi înaintat preşedinţilor Parlamentului European, Consiliului şi Comisiei, potrivit https://european-union.europa.eu/.
Pentru a marca Ziua Europei, instituţiile UE îi invită pe toţi cetăţenii să participe la o gamă largă de activităţi atât online cât şi fizic în toate statele membre ale UE, precum şi la sediile instituţiilor UE din Bruxelles (7 mai), Luxemburg (9 mai) şi Strasbourg (15 mai).
Ideea privind marcarea unei Zile a Europei a fost introdusă de Consiliul Europei în 1964. Comunităţile Europene au luat decizia, în 1985, de a institui această zi la data de 9 mai. Începând din 1993, sărbătorirea acestei zile a crescut semnificativ. Luxemburg este primul stat membru al UE care a declarat Ziua Europei, în 2019, drept sărbătoare naţională, marcând faptul că omul de stat Robert Schuman s-a născut la Luxemburg la 29 iunie 1886, potrivit https://luxembourg.public.lu/.