41 de ani de la asasinarea lui John Lennon

DE Edi Neagu | 08.12.2021 - 08:34
Asasinarea lui John Lennon a șocat lumea. FOTO: Facebook

Fostul membru al trupei „The Beatles” a fost ucis de Mark Chapman chiar în fața clădirii în care locuia.

SHARE

În urmă cu exact 41 de ani avea loc unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria rock-ului: asasinarea lui John Lennon, emblematicul fondator al trupei „The Beatles”, scrie hotnews.ro.

Moartea lui John Lennon pe 8 decembrie 1980 rămâne unul dintre cele mai îngrozitoare momente din lunga istorie a muzicii rock. De-a lungul anilor am pierdut numeroși cântăreți emblematici dar este extrem de rar ca o vedetă, mai ales una de talia cântărețului britanic, să fie ucisă.

Este cu atât mai rar ca muzicianul omorât să fie o persoană care a avut o influență atât de mare asupra societății, muzicii, artei și culturii precum John Lennon.

Citește și: EXCLUSIV Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără nici un vinovat

Beatleșii nu au fost doar vedete, ei au experimentat cu muzica, moda, drogurile și religia într-un mod care a avut reverberații majore în lumea occidentală și nu numai. Trupa ta favorită din 2021 probabil n-ar fi putut face jumătate din lucrurile pe care le-a reușit dacă Beatleșii nu zguduiau lumea în anii 1960.

Așa că atunci când Lennon a fost ucis violent la vârsta de doar 40 de ani pe treptele locuinței sale din New York, o întreagă generație a fost șocată.
Pentru majoritatea zilei de luni, 8 decembrie, Mark Chapman a stat printre fanii înfocați ai Beatleșilor care îl așteptau pe Lennon în fața clădirii în care cântărețul locuia alături de Ono.

Citește și: Fostul fotbalist Gheorghe Popescu, consilierul premierului Nicolae Ciucă pe probleme de sport

Asasinul l-a ratat pe Lennon când acesta ajunsese acasă la primele ore ale dimineții dar mai târziu a avut ocazia să îl vadă pe fiul său, Sean, sosind alături de dădaca sa.

Când John i-a semnat albumul bărbatului venit tocmai din Hawaii să îl ucidă, Chapman se emoționase fiindcă în sfârșit întâlnise în persoană un Beatles. Dar mai târziu în cursul serii dispoziția sa se schimbase și acesta și-a amintit motivul pentru care a venit la New York.

În jurul orei 22:50 John Lennon și Yoko Ono s-au întors la „The Dakota” în limuzina lor după o sesiune reușită la studioul de înregistrări. Cuplul tocmai ieșise din mașină și trecea pe sub arcada care ducea în clădire când Chapman a deschis focul, trăgând 5 gloanțe înspre cântăreț.

Lovit de patru gloanțe

Patru din acestea l-au lovit în spate. Lennon s-a împleticit dar a reușit să urce mai multe trepte pentru a cere ajutor la recepție.

Portarul Jose Perdomo a reușit să îl dezarmeze pe Chapman, aruncând arma de cealaltă parte a străzii, și a sărit apoi să îl ajute pe cântăreț. Când portarul vizibil confuz și agitat a strigat înspre asasin „Știi ce tocmai ai făcut?”, Chapman a răspuns calm:

„Da. Tocmai l-am împușcat pe John Lennon”.

Chapman și-a dat jos paltonul pentru a arăta că n-are alte arme asupra sa și s-a așezat sub un felinar unde polițiștii sosiți la locul crimei l-au găsit citind liniștit „De veghe în lanul de secară”.

Fostul Beatles nu mai respira și nu mai avea puls când a fost adus cu o mașină de poliție la Spitalul Roosevelt la mai puțin de 10 minute după ce a fost împușcat. Însă gloanțele speciale folosite de Chapman pentru a se asigura că împușcătura va fi fatală îi sfârtecaseră trupul lui John Lennon.

Medicii s-au luptat timp de 10-20 de minute să-l resusciteze dar au pronunțat decesul la ora 23:15. Legenda rock pierduse peste 80% din sânge.

Unii martori au relatat că melodia Beatleșilor All My Loving era difuzată de sistemul sonor al spitalului în momentul pronunțării decesului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te